За Кампания 2022 г. се предвижда до края на годината да бъдат изплатени 18 млн. евро по мярка 12 „Плащания по „Натура 2000” и Рамковата директива за водите”, а по мярка 14 „Хуманно отношение към животните” – 3 млн. евро. Информацията е представена на заседание на парламентарната Комисия по земеделие.

Гласувайте: От какво ще страдат най-много фермерите при разразилата се политическа криза?

До решението за изтегляне на директни плащания се е стигнало заради риска от недостигане на необходимите нива на разплащане на средства по ПРСР към 31 декември 2022 г. 

Данните към 1 май 2022 г. сочат, че остатъчните средства от бюджета на ПРСР в частта Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР), които следва да бъдат разплатени до края на годината, за да бъдат заявени за възстановяване по правилото „N+3”, възлизат на 209 млн. евро.

По статистика на ДФЗ, актуална към 11 май, рискът от автоматично отчисляване на средства, представляващи принос към бюджета на ПРСР за 2022 г., е в размер до 31 млн. евро при оптимистичен вариант на усвояване на средствата и до 48 млн. евро при песимистичен вариант.

На 17 юни се очаква ЕК официално да представи промяната в регламента, с която позволява до 5% от ПРСР да бъдат използвани като директно подпомагане за доходите на земеделските производители и малките и средните предприятия, които се занимават с преработка, търговия или разработване на селскостопански продукти. Това представлява потенциален бюджет от 1,4 млрд. евро в ЕС, а за България – между 28 и 44 млн. евро.

Земеделските производители ще могат да получат до 15 000 евро, а малките и средните предприятия – до 100 000 евро. Плащанията следва да се извършат до 15 октомври 2023 г. Ако се приложи тази мярка, не би следвало да има опасност от загуба на средства през 2022 г., уверяват от земеделското министерство.

Нека припомним, че по думи на браншови представители, които се срещнаха с еврокомисаря по земеделие на 9 юни, България е направила запитване дали сумата от 15 000 евро на стопанство не може да бъде по-малка и дали не може да бъде изплатена на три пъти.

По време на заседанието на Комисията по земеделие на 1 юни от Министерството на земеделието поясниха, че се предвижда временна рамка, насочена към справяне с по-високите разходи за торове, препарати и електроенергия. Ще бъде изготвен анализ на необходимото ниво на подкрепа и след обсъждане с браншовите организации ще бъде предложено в какъв размер да бъдат подпомогнати различните сектори.

От ресорното министерство уточниха, че предложението за регламент не предвижда възможност за трансфер между стълбовете, както бе възможно през предходната година. Тогава бяха прехвърлени средства от ПРСР към директните плащания, което доведе и до по-високи ставки за Кампания 2020.