Очаква се в последната седмица на месец август на птицевъди и свиневъди да се изплатят допълнителни средства, свързани с водата за отглеждането на животните. Това обяви земеделският министър Димитър Греков в ефира на Нова телевизия.

Пред Фермер.БГ председателят на Съюза на птицевъдите в България Димитър Белоречков обясни, че тази помощ се дава по една от допълнителните мерки към Схемата за хуманно отглеждане на птици и свине, която е доброволна. Именно затова този доброволен ангажимент се субсидира от държавния бюджет, посочи Белоречков.

По отношение на птицевъдите и свиневъдите по-рано днес земеделският министър Димитър Греков заяви, че според него българските свиневъди и българските птицевъди са едни от тези, които са разумни и които получават необходимите средства.

Според министъра  голяма част от българските производители на яйца са намерили пазар навън – в Румъния, в Гърция, в съседни страни и ги реализират на значително по-висока цена. „Не е толкова голямо производството на яйца в нашата страна. И това, което  напоследък виждаме, че и от арабския свят се търсят и българските яйца, и българските птици. Но ние не можем да задоволим онова, което е необходимо. Това е хубавото на българските производители на яйца, че голяма част от тях са намерили пазар навън. Затова ние не се сърдим, че пазарът може да залее от едни или други продукти, важното е те да бъдат на цена, която да бъде достъпна на гражданите“, коментира Греков.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!