Над 200 животни бяха умъртвени в региона на град Рила заради заразяване с болестта бруцелоза през това лято. От болестта се заразиха и 35 души. 
 
Според доклад на експерите от БАБХ д-р д-р Илиан Бойковски и д-р  Радослав Колев развитието на заболяването в гр. Рила е идентично с развитието на заболяването през 2006г., където заразата бе внесена с крадени кози от Гърция.
 
След направените проучвания относно разпространението на заболяването, експертите на БАБХ правят следните изводи:
 
1. Изискването за 100 дневно усвояване на високо планинската  паша води до събирането на голям брой едри, дребни преживни и коне, без да е уточнен техния здравен статус.
 
2. Липсата на ветеринарен контрол по границата с Р Гърция дава възможност на търговците на животни да закупуват евтини животни, да ги придвижват без сертификат по системата TRASES, да свалят идентификационните номера, което прави невъзможно проследяването им.
 
3. Не се осъществява  идентификация на пръчовете, поради факта, че за тях не се дават финансови средства, което прави невъзможно проследяване на движението им.
 
4. Битката за усвояване на средства от фонд “Земеделие” за пасища и бройка дребни преживни животни е накарало някои недобросъвестни собственици да извършват измами по отношение на идентификацията на техните животни, поради което е необходимо да бъде засилен контрола при бенефициентите.
 
5. Асоциациите на дребните преживни да проведат събрания със своите членове, като ги уведомят, че на места в Северна Гърция има огнища от бруцелоза поради което е необходимо при  закупуването на животни, те да се придружават от сертификат за здравословно състояние, издаден от гръцки ветеринарен лекар.
 
6. Да се идентифицират с ушни марки всички мъжки разплодни животни при дребните преживни – кочове и пръчове.
 
7. Да се уведомят стопаните на животни, че е необходимо да информират частно практикуващия ветеринарен лекар за всеки аборт, а той от своя страна да уведомява официалния ветеринарен лекар, особено в случай когато са масови.
 
8. Да се уточни броя на животните, изпратени на високопланинска паша, вида им, датата на изпращане, собствениците и населените места от които произхождат.
 
9. Да бъдат запознати гранични войски със сертификатите по системата “TRASES” с които е необходимо да бъдат снабдени всички собственици и търговци закупуващи животни от Р Гърция.
 
10. От 23 септември 2015г. да започне второто изследване на всички възприемчиви животни за бруцелоза в гр. Рила, с. Смочево, Рилски манастир.
 
11. В останалите заразени селища – с.Мурсалево, с.Боровец, гр.Кочериново второто изследване да се извърши през м.октомври.
 
12. Търговците на животни в областите – Благоевград, Кюстендил, Смолян, Кърджали и др.  да бъдат уведомени, че е необходимо да придвижват закупените от Р Гърция животни с ветеринарен сертификат за здравословно състояние и се упражни по-строг контрол върху дейността им. 
 
13. На всички животни, изкарвани на високопланинска паша да се извършват профилактичните мероприятия и диагностичните изследвания, преди изкарването им с цел осигуряване на единен здравен статус.     
 
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!