От общо 1400 проекта по мярка Агроекология на биопроизводителите към момента са платени едва 170 на стойност 1 млн. и 100 хил. лв, съобщи зам.-министър Цветан Димитров по време на среща с 20 представители на биопроизводителите. В срещата участва и Мюхеттин Караоглан, зам.-изпълнителен директор на ДФЗ. Както Фермер.БГ писа по-рано днес 50 от плащанията на стойност 500 хил. лв. са били наредени вчера – 3 май.

Предстои, след празниците по 30 проекта, по които няма констатирани проблеми с документацията, да бъдат извършени плащания. На 56 бенефициенти са изпратени писма за предоставяне на допълнителни документи, а за всички останали има констатирани несъответствия, които са в процес на отстраняване, обясни още зам.-министър Димитров.

Надяваме се след празниците да се платят тези 30 проекта. Защото най-лесно е да се намери точка в наредбата или някоя от методиките и указанията и да се отхвърлят всичките проекти. Ние разбира се, не искаме това, от МЗХ и ДФЗ също твърдят, че не го искат. Иначе можеше да стане като миналата година – масово да се отказва на всички..., коментира пред Фермер.БГ председателят на Асоциация Биопродукти Веселина Ралчева.

Сега се оказва, че при част от подадените проекти липсват документи – фитосанитарни паспорти, които не са поискани при подаването на пакета с документи от регионалните служби. Има проблеми и с кодовете на агроекологичните дейности. Основният проблем обаче е, че всички тези нередности излизат чак сега. Ако бяха станали ясни през септември, ситуацията щеше да е много по-различна, коментира още Ралчева.

Биопроизводителите се надяват да не се стигне до аналогичната ситуация, при която заради неизискани документи от ИАСАС, бяха отхвърлени десетки проекти на млади фермери с разсадници.

Другият проблем пред биопроизводителите е, че наближава и крайният срок за очертаване на площите за Кампания 2010. Това също е бил сред обсъжданите днес въпроси. В тази връзка биопроизводителите са категорични, че трябва да се търси решение или за удължаване на срока за подаване на заявленията, или поне удължаване срока за корекции, защото много късно земеделсците ще разберат какви са проблемите им и могат да повторят грешките си при очертаването и през тази година.

Не мога да кажа, че няма желание от страна на МЗХ и ДФЗ да се справят със ситуацията, но тя в момента е много сложна – институциите прехвърлят топката помежду си. За сега протест на биопроизводителите няма да има, каза Ралчева. След празниците обаче ще се проведе заседание на УС на Асоциация Биопродукти, на която ще се обсъди ситуацията.  

Списък с оторизирани заявления по АЕП - направление "Биологично растениевъдство" към 03.05.2010 г.

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!