Най-големият производител на боровинки в Украйна – компанията „Бетек“ от Житомирска област, планира да разшири площите с културата от 325 до 600 ха. Така той ще стане най-големият производител на Европа по площи, пише изданието AgroTimes, позовавайки се на думите на директора на компанията Виктор Фарафонов. 

Испанските производители на боровинки ще закрият сезона по-рано

В момента в агропредприятието са подготвени 150 ха с пролетни насаждения. 

Ще добавим 200 ха, а след това още. До 2-3 години планираме да разширим плантацията до 600 ха, споделя Фарафонов. 

Освен това в компанията планират да заменят 30-40 ха от сегашните сортове с нови. 

Нямаме време за изпитания, а старите сортове трябва да се подменят. В момента заменяме късните сортове тип „Блукроп“ и „Елиот“, които на европейския пазар се продават все по-лошо и по-лошо. Те са неконкурентоспособни както по качество, така и по вкус, сподели директорът на компанията.

Агропредприятието преди няколко години започна да подменя сортовете боровинки, но сортовете селекция на Мичиганския университет Аврора и Либерти не оправдали очакванията. Макар да са едни от най-вкусните, те не са подходящи за отглеждане в тамошните условия. 

В „Бетек“ смятат, че значителното увеличаване на площите с боровинка няма да доведе до съществено увеличаване на сезонните работници. Замяната на средните сортове с късни ще удължи сезона на прибиране във времето и ще позволи да се задържи почти същият брой работници.

Най-големият проблем не е в работната ръка,  а в качеството на продукцията. Без качество нищо не правим. Добивите ще увеличим постепенно, но максимално плодоносене новите насаждения ще дадат след 3-5 години, допълва Фарафонов. 

У нас някои производители смятат, че трябва да тръгнем по холандския път