Насрочената за 17 март среща на тема „Европейско финансиране за бизнеса”, организирана съвместно с община Добрич и Стопанска камара, е отложена за неопределено време, съобщиха от Областния информационен център.

132 млн. лв. са изплатени по мярка 6 за последните пет години

От там уточняват, че във връзка със засилените мерки за превенция срещу коронавирус у нас, се отменят всички планирани събития за периода март-април. Въпреки това актуалната информация ще бъде предоставена на земеделските производители и представителите на бизнеса по всички възможни канали – социални мрежи, електронни писма, телефонни разговори и др.

До 15 май животновъдите могат да кандидатстват по отворената на 6 март подмярка 6.3 “Стартова помощ за развитието на малки стопанства" от ПРСР 2014-2020, съобщиха от ОИЦ-Добрич. Приемът е насочен към фермерите, отглеждащи овце, кози, свине и птици – кокошки-носачки, пуйки, патици и гъски.

Подмярка 6.3 има за цел да отговори на значителните загуби, понесени от земеделските стопани заради възникналите болести на територията на страната през последните години. 

Важно и основно изискване към кандидатите е икономическият размер на стопанството им да е между 2000 и 7999 евро стандартен производствен обем и над 50% от него да е формиран от посочените животни. Бюджетът на мярката е в размер на 11 734 800 лв., а за кандидат не повече от 29 337 лв. 

Помощта се предоставя за максимален срок от 5 години, при условие че представеният към заявлението за подпомагане бизнес план е изпълнен коректно. Задължително трябва да има поне една инвестиция в дълготрайни активи и поне два специфични резултата.

Едната от инвестиците трябва да бъде за минимум 1000 евро в съоръжения и техника за подобряване на биосигурността в животновъдните обекти.

С приоритет при оценяването са проекти на кандидати с регистрирани животновъдни обекти в район с установено огнище на заболявания, разположени в планински район ферми и стопани с образование в областта на ветеринарната медицина и животновъдството.

Областните офиси на Националната служба за съвети в земеделието предоставят безплатно консултантски пакет, включващ и изготвяне на бизнес план. Пакетът с документи за кандидатстване и информация по мярката е наличен на електронните страници на МЗХГ и ИСУН.