Тютюнопроизводители от Пиринския край няма да излязат на протест в началото на следващата седмица, както се бяха заканили. Те настояваха изкупната кампания да стартира най-късно до 15 ноември. Заплашваха, че ако до тази дата не започне прибирането на реколтата, ще блокират пътища в региона, предаде Кмета.БГ.

 

„Представители на фирмите дойдоха и ни увериха, че до десетина дни започват да купуват „зелоното злато”. Затова стопираме протестите. Стопаните отдавна приготвиха продукцията за продажба, тя е в чулове и кашони. Сам чакат изкупвачите”, заяви кметът на симитлийското село Долно Осеново Бисер сегменов.

 

Тютюнджиите твърдят, че с всеки изминал ден качеството на продукцията пада и това ще доведе до по-ниски изкупни цени. Затова ще изчакат още десет дни. Не стартира ли кампанията, ще се вдигнат на бунт. Те настояват държавата да се намеси и да регламентира този процес. Искат гаранция за своите права и да получават достойно заплащане на къртовския си труд. „Да има пазари за реколтата ни, да има минимални цени, а не да ни купуват тютюна за по 4-5 лева за килограм. Не може един и същи тютюн в Гърция да се плаща 4,50 -5,00 евро за килограм, а у нас да е два пъти по-евтин – 4-5 лева за килограм”, твърдят тютюнопроизводители от Пиринско.


 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!