Само двама представители на неформалната организация Кауза "Млад Фермер" излязоха в петък на протест пред Министерството на земеделието и храните. Въпреки че бяха само двама, от Министерството ги поканиха на среща.

Експерти от Дирекция Развитие на селските райони ни обясниха, че в момента работят по промени, предложени от младите фермери в Наредба 9 и до 10 юли ще има яснота по наредбата. Действително останахме с впечатление, че през тази година ще има прием на проекти по Млад фермер, каза пред Фермер.БГ един от инициаторите - Мирослав Александров, млад фермер, който отглежда корнишони. Ако новият прием бъде открит до средата на юли, има надежда проектите на бенефициентите, които ще навършат 40 години, да бъдат приети, обясни той.
[news]
От Министерството на земеделието и храните коментираха пред Фермер.БГ, че са очаквали много по-голям интерес от страна на младите фермери.

Дискутирахме тема по тема всеки един детайл по наредбите, отговорихме на всеки един от въпросите, които младите фермери поставиха  - като се започна от работната група за новата ПРСР, през мярка Млад фермер и стигнем до конкретните действия, предприети по отношение на приема, съобщиха от пресцентъра на МЗХ.

От Министерството посочиха, че се надяват да се „запази добрият тон“ между двете страни и в бъдеще. От МЗХ обещаха, че „в най-скоро време“ ще има още информация и конкретни данни за приема на проекти по мярка Млад фермер.

Нагласите на МЗХ са да отворим мярка Млад фермер преди старта на ПРСР, таблицата за икономическите единици е напълно преработена – там рязко са намалени много слабо влияещи върху земеделието дейности, а са подпомогнати приоритетните сектори – животновъдство, зеленчукопроизводство, овощни насаждения.

Политическата обстановка в страната, разглеждането на документите от техническите групи на Брюксел, както и от други институции в България са свързани с одобрението и координирането на документите. Реално всички документи сме разработили с една единствена цел – мярката да бъде отворена по-рано, макар и на наш риск, казаха за Фермер.БГ от Земеделското министерство.  


© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!