Един от акцентите в днешния Ден на отворените врати на Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ) беше представяне на ДНК лабораторията за говедовъдството. 

 

Слагат край на споровете кое животно е селекционно

 

Планира се през 2019 г. тя да започне да работи и за овцевъдството. До края на тази година разходите за изследванията ще се поемат от Държавен фонд „Земеделие“, каза Георги Йорданов, директор на ИАСРЖ, за Фермер.БГ.

 

Скачка на кочове и жребец имаха възможност да наблюдават на живо студенти от Лесотехническия университет и ученици от Професионална гимназия по ветеринарна медицина и селско стопанство в Костинброд. Демонстрацията беше дело на Станцията за изкуствено осеменяване към ИАСРЖ, ангажирана с репродуктивния процес. Към нея има лаборатория и коневъдно депо, където се осъществява криоконсервация на семенен материал.

Събитието продължи с посещение на Националната генетична лаборатория и Ген банка, в която се съхраняват над 379 хиляди дози семенна течност от жребци, кочове и биволски бици от различни породи.