Макар през ноември 2017 г. да се спрягаше само като идея животните под селекция да минават през ДНК контрол, през тази година това става практически реално в областта на говедовъдството. 
 
 
Идеята, за която Фермер.БГ писа пръв, бе дадена по време на отчетно общо събрание на Националната асоциация за развъждане на породите Монбелиард и Симентал (НАРМС) в село Арбанаси, Великотърновско. 
 
„Лабораторията ще все не работи на практика. До сега сме извършили единствено тестовата част на програмата, но през тази година стартираме в областта на говедовъдството и ДНК лабораторията ще заработи. След това мероприятие имаме план за работа, ще се вземат кръвни проби или семенна течност и ще се доказва произхода. Целта на ДНК лабораторията е да удостоверява произхода на племенните животни“, коментира Георги Йорданов, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ), по време на Националното изложение в Сливен 2018 пред Фермер.БГ.
 
 
По думите му в последствие лабораторията ще бъде приложима и в овцевъдството. 
 
„Това е един класически начин за доказване на произхода. В края на годината ще имаме резултати в говедовъдството – автохтонно, месодайно и млекодайно“, добави той.
 
Не е тайна, че редица животновъди предпочитат да изследват животните си извън страната, защото им излиза по-евтино. Според Йорданов обаче новата ДНК лаборатория няма да натовари страшно фермерите.
 
„Една част от разходите ще бъдат отпуснати по програма от ДФЗ. Тази сума ще бъде включена в цената на пробата и фермерите няма да усетят страшна финансова натовареност. ДНК лабораторията е нужна, тъй като ще имаме интерес от други държави когато кажем, че нашите животни са изследвани и са с произход. Сега казваме: Да, ние водим надлежно произхода, но не можем да дадем гаранция. Това ще бъде една застраховка на фермера, че това животно произхожда от съответните родители“, категоричен е изпълнителният директор на ИАСРЖ.
 
Според Йорданов ДНК лабораторията започва да функционира едва сега по ред организационни причини, но и затова защото е скъпо мероприятие.
 
„До преди 15 години селекционния процес у нас беше приоритет на държавата. От 15 години тече реорганизацията. На всяко едно ново развъдно сдружение му трябва време да се развие и да започне да функционира наистина професионално. Да, от развъдните организации вече има такива, които са наясно - тонът им е доста бърз и къс в някои неща. Но има и такива, които се развиват по-бавно. Защо сега? Това е нормалният път на развитие, според мен“, каза Георги Йорданов.