Тази година православният свят празнува Възкресение Христово на 24 април. По традиция агнешкото месо е неизменна част от празничната трапеза. Дни преди Великден обаче множество кланици, въпреки държавната субсидия, вече затвориха своите врати, а други отказват да изкупуват българско месо заради македонски и румънски внос.

Гласувайте: Какви са плановете ви за нова реколта?

Такава е историята на Милен Кехайов от Смолянско, който за първа година отказва пътни листи и връща животните, приготвени за кланица обратно в стопанството си. Причините са няколко.

“Всяка година изпращаме животни към кланиците в три дни от седмицата. Започнахме в сряда и изведнъж ни се обадиха да откажем пътните листи и да върнем животните, защото на пазара се продава македонско агнешко месо, което е с 2-3 лева по-евтино от българското”, обясни животновъдът, който отглежда около 1600 овце-майки от Източнофрезийска порода, Асаф и автохтонни породи.

Кехайов работи с кланици в района Асеновград-Пловдив. Оказва се, че три от тях вече са спрели да работят, а останалите отказват да купуват българско агнешко, тъй като няма търсене.

“Близо 20 години съм в сектор “Овцевъдство” и за първи път ми се случва да отказвам пътен лист броени дни преди Великден. Чуждите овцевъди на съседните нам държави са стимулирани по някакъв начин, а ние гледаме отстрани какво се случва.

С две думи нашето родно производство отново не можа да реализира продукция при цена 8 лв./кг живо тегло с ДДС. С тази цена успявахме да покрием поне някакви разходите, с оглед на поскъпването на фуражите, ток, вода, минимална работна заплата и т.н.

Македония - държава извън ЕС, съумява да мобилизира животновъдите си и по някакъв начин да ги стимулира да работят и да произвеждат, а нашата държава не прави нищо по въпроса. Това, което нашата държава направи е да стимулира кланиците, които при положение, че се реализира вносно месо, няма как да реализират българско. Миналата година се видя, че не е успешно това субсидиране на кланиците. Сега отново повтаряме същите грешки”, категоричен е Кехайов.

По думите му освен македонско агнешко месо се внася и румънско. 

“Разговарях със собственик на верига месарски магазини. При него продажбата на българско агнешко месо е с около 2-2,50 лв. по-скъпо от македонското. Съответно той купува и продава в магазините си македонско агнешко, а не българско”, обяснява фермерът.

Според него не кланиците трябва да се субсидират, а реалните животновъди.

Тази мярка за активизиране на купуването на българско агнешко е тотален провал и не знам защо някой не седне да види какви са резултатите от преди и да се вземат мерки и решения.

Според мен усилията трябва да се насочат към реалните овцевъди, към животновъдите. Има някъде изначална грешка. Вече близо 20 години не виждам някой да се е замислял и да се търси начин и малкото останали ферми да се запазят, а не всяка година да се отчитаме и преброяваме и да сме все по-малко.

Човек работи и трудът му трябва да се оценява. А трудът на овцевъдите е 365 дни в годината. Ние нямаме почивен ден и като няма резултат от този труд,  какъв е смисълът да го полагаме. В крайна сметка хората, които са там горе и трябва да помислят сякаш не се вслушват в това, което се говори”, споделя животновъдът.

По думите му стопаните са разчитали на приходите от кампанията по реализиране на агнета за Великден, за да си покрият разходите от зимата. Оказва се обаче, че не само животновъдите няма да могат да покрият разходите си, но и трябва да направят нови за изхранването на тези животни, които не са реализирали.

“Хубавото е, че сме живи и здрави. Другото важно е, че ние не можем да остойностим труда си. Зимата е много тежка в Родопите, а тя продължава и сега. Все още има сняг тук. Ние продължаваме да храним животните на ясла, просто е ужасно”, каза Кехайов.

Освен множеството нереализирани агнета, които ще останат след Великден още едно нещо е сигурно - още много овцевъдни ферми ще се напуснат сектора.

“Със сигурност и тази година ще има отказали се овцевъди”, заключи Милен Кехайов.