Дали случайно или не, нито една от големите телевизии - обществената БНТ, БТВ, Нова ТВ не информира обществеността във вчерашните си централни вечерни емисии за насроченият за днес протест срещу ГМО храните. При интернет медиите тази сутрин има единствено кратки съобщения за протеста и нито един сериозен материал по темата.

В същото време вчера, всички интернет издания дружно цитираха Министър Найденов, който направи коментар по проблема при откриване на изложбата за "Безопасност на храните" в София.

Министър Найденов заяви, че "поради недостатъчната информираност на гражданите с темата се спекулира и се създават излишни страхове у потребителите." Промяната на Закона за генетично модифицираните организми, която се внася от екоминистерството, не касае директно консумираната храна от човек, а фуражите за животните, каза министърът. Той уточни, че промяната се налага заради транспонирането на европейски директиви в българското законодателство. Така ще се позволи да бъдат регистрирани ГМО у нас, при подаване на заявления за целта. До момента такива заявления у нас не са правени. Освен това с промяната на закона ще съществува възможност страната ни да откаже използването на ГМО за фуражи, които иначе са разрешени в Европейския съюз. Според министър Найденов у нас трябва да бъде проведен широк обществен дебат по темата за генетично модифицираните организми.

Само, че Министър Найденов пропусна да обясни как ще се изключи възможността за корупция при комисията, която ще разглежда тези заявления, предвид агресивната политика на световно известни компании, които разпространяват ГМО. Министър Найденов не обясни и как ще се защитят биологичните стопанства, ако до тяхното започне да се отглежда ГМО фуражна царевица, например. Министър Найденов също така не сподели как ще се контролират фермерите, които отглеждат ГМО фуражна царевица, да не засяват нелегално в масивите си и ГМО сортове за производство на храни.

Дали Министър Найденов се е запознал какво е влиянието на приемането от животните на ГМО фуражи и какво е качеството на произвежданото мляко и месо от такива животни?

Наясно ли е министър Найденов със следните доказани факти, които ще имат пагубен ефект върху генетичен ресурс на традиционните у нас сортове? А фактите, говорят:

В ГМО се внедряват пакети от гени, които носят определена информация и други гени, които управляват действието на първите. В същото време ДНК в хромозомите на растенията не е самостоятелна, а е свързана с други структури с белтъчен произход, чиято роля все още не е разкрита напълно. Тези структури имат основна роля в точното предаване на генетичната информация в следващото поколение. Това означава, че внедряването само на пакети от чисти гени, без тези съпътстващи структури ще води именно до това отхвърляне на гените в следващото поколение и емисията им в природата. В този дух създаването на ГМО все още е с хазартен ефект. Съществува огромна вероятност при образуването на полена в ГМ растения, внедрените гени да бъдат изрязани и отделени в околната среда като активни ДНК структури. Това позволява емисия не само върху близкородствени видове, но и такива с по-далечно родство.

Нито една медия не зададе тези въпроси вчера на министър Найденов. Нито една медия не направи сериозна дискусия по проблема и не даде гласност на предстоящите промени. Така покрай скандала и срама, който берем в Брюксел с Румяна Желева, показните убийства,взривове и арести, българското общество ще бъде поставено пред свършен факт по едни толкова важни теми, а именно здравето на българските граждани и ликвидирането на облика на България като страна заложила на биологично производство.

Екип на Фермер.БГ ще присъства на протеста и ще се опита да връчи Отворено писмо от Социалната мрежа Фермер.БГ на представители на държавните институции, които би трябвало да уважат протеста.

Очаквайте репортаж!