Днес се очаква да започне ваксинацията на около 600 животни в село Млада Гвардия срещу заболяването антракс, стана ясно по време на заседание на кризисния щаб. На територията на четири общини във Варненска област ще бъде задействан плана за епидемия във връзка с откритото огнище на антракс село Млада гвардия. общ. Ветрино, заяви пред журналисти областният управител Стоян Пасев, цитиран от Фокус.
[news]
Пасев допълни, че планът ще бъде задействан, за да може институциите да са в готовност превантивно. Този план ще действа на територията на четири общини, за които има данни, че в районите им е имало разнос на месо от първото приклано животно. Това са общините Варна, Провадия, Ветрино и Девня. Стоян Пасев каза още, че ако се докаже, че второто животно, което е умряло вчера в съседен двор, също е болно от антракс, ще бъдат предприети спешни мерки, за да се осигури парцел, където животното да бъде заровено, тъй като разнасянето на заразено месо е нежелателно. 
В момента в сградата на областната администрация се провежда заседание на кризисния щаб. В него участва и изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев, който по-късно ще посети село Млада гвардия. 
 
В същото време зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков, който участва в кризисния щаб, съобщи, че вече са установени всички контактни лица, както и тези, които са участвали в някакво производство или консумация на заразеното с антракс месо във варненско. Зам.-министър Ваньо Шарков посочи, че областният управител на Варна Стоян Пасев, МВР, БАБХ и РЗИ във Варна са създали много добра организация, а всички установени контактни лица са раздадени необходимите медикаменти, като от Министерството на здравеопазването е гарантирано финансовото им обезпечаване, включително и всички изследвания, които се извършат на лицата. „Следи се тяхното състояние и към тази сутрин нито един от тях няма оплаквания”, каза зам.-министър Ваньо Шарков. Установените контактни лица са над 20, като 18 души са свързани с производството и консумацията на месо, а петима са имали контакт със заразения.  

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!