От днес, 15 февруари до 2 март Държавен фонд Земделие ще приема заявления по държавна помощ за компенсиране на загубите на земеделски стопани в резултат на природни бедствия или неблагоприятни климатични условия, настъпили през 2015 г. Заявления за участие в схемата ще се приемат в областните дирекции на ДФ „Земеделие“.
 
Финансовият ресурс по схемата е в размер на 6 млн. лева. 4 196 400 лв. са предвидени за пропаднали през 2015 г. площи. Ресурс в размер на 1 803 600 лева e отложено плащане от миналата година - компенсация за пропаднали площи през 2014 г. за зърнени и фуражни култури и за зимна маслодайна рапица. Към момента са изплатени близо 1 760 000 лв. на 390 земеделски стопани. ДФЗ напомня, че за доплащането не е необходимо бенефициерите да подават нови заявления.
 
С държавната помощ ще се компенсират 80% от щетите за плодове, зеленчуци, царевица за зърно, царевица за силаж, сладка царевица, тютюн, памук и други култури. Обезщетението за зърнени и фуражни култури е 50%, а за зимна маслодайна рапица – 30%. 
 
На подпомагане подлежат земеделски стопани, които имат констативни протоколи за 100% пропаднали площи със земеделски култури, в резултат на неблагоприятни климатични условия- измръзване/осланяване, наводнения/преовлажняване, градушка и суша.
 
Срокът за изплащане на средствата е до 28 април 2016 г. 

 

Указания Държавна помощ за компенсиране на загуби на земеделски стопани за напълно пропаднали площи в резултат на природни бедствия или на неблагоприятни климатични условия, настъпили през 2015 г.