Кой млад български фермер ще представи страната ни в Брюксел в края на годината и ще се състезава с колегите си от Стария континент за титлата Млад фермер на Европа? Това ще стане ясно по време на специална церемония в Аграрния университет в Пловдив.  

Даниел Божанков: Субсидията за птицевъдите е изключително недостатъчна

Агри.БГ е медиен партньор на събитието, а журналистът ни Христина Василева има честта да е част от журито на конкурса. 

Всичко това се осъществява благодарение на евродепутата Асим Адемов в сътрудничество с Националната асоциация на младите фермери (НАМФБ), Аграрен университет-Пловдив, Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ) и Агри.БГ.

Трябва да бъдете все така мотивирани, защото всички проекти бяха много добри и се радвам, че има млади хора, които се занимават с тази професия. Защото тази професия няма да изгуби своето значение. Този сектор за мен е един от най-важните за нашата икономика. Това каза по време на откриването проф. Христина Янчева - ректор на Аграрния университет и член на журито на конкурса. 

"Фермерите сте част от една "армия" в Европейския съюз, която има една много важна задача - да осигури прехраната на населението. Благодарение на хора като вас не се стигна до продоволствена криза в тези времена на пандемия. Изключително съм впечатлен от проектите и дейността ви", каза от своя страна евродепутата Асим Адемов. 

Тази година седмият европейски конгрес на младите фермери в Брюксел е посветен на справянето с последиците от пандемията от Covid-19 и приноса на земеделските стопанства в борбата с климатичните промени. Няколко са и категориите, в които фермери ще бъдат отличени:

- „Най-устойчив проект“ за справяне с предизвикателствата, причинени от Covid-19 и/или за въвеждане на екологични практики в стопанството за борба с климатичните промени
- „Най-добър дигитален проект“ за прилагане и разпространение на цифрови технологии и иновации в стопанството
- „Най-добър проект за принос в развитието на селските райони“ за осъществяване на дейности, които допринасят икономическото, екологичното и социално развитие на селските райони.

Тази година в състезанието участваха 14 проекта от цялата страна. 

На база критериите за оценка - устойчивост, иновации в стопанството и добавена стойност от земеделската дейност за региона, журито класира на следващия етап 7 проекта.

Първия претендент за голямата награда е Цветомир Нечев от село Садовец, обл. Плевен.Той е актьор по професия, а в момента е студент по “Аграрна икономика”. През 2008 г. избира призванието фермер и стартира с отглеждане на 2 дка зеленчукови култури. Към настоящия момент обаче той отглежда 24 дка орехи, 110 дка шипка и 16 дка арония. Всички култури се отглеждат по биологичен начин, а отпадъците от преработвателните процеси предстои да бъде използван за производство на топло- и електроенергия. 

Кандидат за победител е и Гергана Печева. Тя е от село Желява, обл.София. Гергана стартира земеделското си стопанство през 2017 г., в което отглежда 48 дойни магарета. Тя развива иновативна и непозната до този момент практика в България – лиофилизация на магарешко мляко като продукт с много ценни биологични качества за подобряване здравето на хората след тежко и хронично боледуване на дихателните и кръвоносните системи. Основател е на Сдружение на производителите на магарешко мляко и работи по създаване на развъдна асоциация “Българско магаре”. 

Следващият проект е за затворен цикъл на производство. Димитър Станчев завършва образованието си в Аграрен университет Пловдив, и развива стопанството си от 2007 г. в района на Странджа планина. Земеделската му дейност е с диференцирана насоченост – зеленчукови и овощни градини, пасища и пчеларство. 

Той залага на биологично производство и прилагане на практики щадящи околната среда. Затваря и производствения си цикъл по принципа от фермата до трапезата. Стопанството има своя търговска марка, фермерски магазин и ресторант, винарска изба, складове, лаборатория за следене на качеството на продуктите, конферентна зала, извършват се онлайн продажби. Планира развитието на селски и екотуризъм, както и демонстрационна ферма.

Следващият участник в конкурса е Десислава Кабурова от село Мало Конаре, обл. Пазарджик. Тя е агроном по образование. Основната дейност на семейното стопанство е отглеждане на зеленчуци – оранжерийно и открито производство, зърнено-житни и протеинови култури и семкови овощни видове. Оранжерията е изградена по холандски модел, в който се практикува хидропонно и високотехнологично отглеждане на зеленчуци. Желанието на Десислава е чрез дейността си да спомогне за възраждане на зеленчукопроизводството, като традиционен отрасъл за региона. Да възстанови поливното земеделие, както и да насърчи прилагане на водоспестяващи и енергоспестяващи поливни технологии като принос за борбата с климатичните промени. 

Следващият кандидат се занимава с интензивно овощарство. Радостин Кънев е студент в АУ-Пловдив с профил “Лозаро-градинарство”. Дейността му включва създаване и отглеждане на черешово насаждение. Стопанството му се намира в град Силистра. То разполага с цялостна система от защитни и хидромелиоративни съоръжения (капково напояване, торовнасяне и оросителна система за поддържане на влага, мрежа против градушки и покривно фолио против слани), както и високотехнологична и иновативна земеделска техника. Той планира инвестиции в добавяне на стойност към произвежданите черешовите насаждения, която се изразява в производство на натурален плодов сок без добавени консерванти и подсладители. 

Александра Стоянова от село Боримечково, обл. Пазарджик. Тя се занимава с животновъдство от 2016 г. Като разполага с телеугоителното стопанство, което е с капацитет 500 телета от месодайните породи Симентал, Херефорд, Блек Ангъс и Лимузин, но планира и да го удвои. Стопанството е силно модернизирано със самостоятелно функциониращи механизми за почистване и съхранение на торова маса за опазване на околната среда и подпочвените води. Мотивацията на Александра да се занимава с животновъдство произтича от любовта й към земята и животните, и желанието й да произвежда висококачествно телешко месо, което допълва здравословния начин на живот. Месните продукти се предлагат под собствена марка. 

Последният проект е на Денислав Крумов от София. Той е IT специалист, който успешно съчетава компютърните науки и земеделската дейност. От 2016 г. развива черешова и сливова градина от стари сортове. Реализира продукцията си директно до крайния потребител чрез он-лайн платформа - "Череши до твоята врата„. В стопанството си прилага екологични праткики, като освен това насърчава потребителите да използват торбички за многократна употреба. Развива и проект “Отворени врати”, който позволява на купувачите да посетят стопанството и да наберат сами черешите.