Днес министърът на земеделието и храните Васил Грудев трбва да представи пред фермери информация за ваксинацията срещу Син език, след като в четвъртък той се е срещнал с експерти от ГД Санко на ЕК, съобщиха от Земеделското министерство.

[news]
Животновъдите и ветеринарните лекари са притеснени, че поръчването на ваксината е вече закъсняло. Производството на ваксината изисква около 4 месеца. Доставката до България отнема също известно време. Освен това има и празници (Коледа и Нова Година), когато не се работи.

Само, ако ваксината пристигне не по-късно от края на февруари, ваксинация може да започне в началото дори в средата на март. Тук има и технологично време за разпределение на ваксината да всяка ОДБХ, а оттам и до всеки лекар, който ще я прилага. А лекарят от своя страна трябва да отиде до всеки отделен животновъден обект, което отнема време, коментираха ветеринарни експерти пред Фермер.БГ.  
 
Само два дни след като министърът официално обяви, че България е изпратила в Европейската комисия ваксинационен план и ваксинация на животните срещу Син език ще има през месец март 2015 година, в четвъртък служебният министър е заявил, че „въпросът  кога да се извърши тази ваксинация все още подлежи на дискусии“. 
 
Фермери и ветеринарни лекари настояват да видят ваксинационния план, който България е изпратила в Брюксел.
 
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!