Тази вечер пристига ваксината срещу нодуларен дерматит в Габрово. Това съобщиха за Фермер.БГ от БАБХ. Близо 10 000 дози са предвидени за областта. Около 10 дни ще са нужни на частно практикуващите ветеринатни лекари за ваксинацията. Ваксинацията ще започне от утре, 04:30 часа, заяви д-р Спасов, директор на ОДБХ-Габрово на днешния съвет по животновъдство. 

 

"Изключително важно е фермерите да следят да не се дезинфекцира ваксинираното място,тъй като има опасност ваксината да бъде убита", това обясни д-р Спасов. 

 

На съвета стана ясно, че фермерите ще трябва да подписват две декларации преди ваксинацията - с първата те декларират, че животните им не са ваксинирани до момента с жива ваксина. Втората декларация, която фермерите могат да подпишат е, че отказват да се ваксинират животните им. Ако подпишат тази декларация и в последствие животното им се зарази с болестта нодуларен дерматит, то тяхното говедо ще бъде умъртвено, а стопанинът ще трябва да плати както за умъртвяването, така и за екарисажа. 

 

Фермер.БГ припомня, че ваксината, която се използва срещу заразния нодуларен дерматит е "жива ваксина" и животните не могат да бъдат ре-ваксинирани. Ваксинираните животни придобиват имунитет в рамките на 28 дни.