Честит празник на ветеринарните лекари! 14 декември, е Международен ден на ветеринарномедицинската професия, който честваме за 28-и път след Решение на Министерски съвет през 1993 г.

Сигнал: Животновъди с неизплатено обвързано подпомагане искат повече яснота

Началото на Ветеринарномедицинската служба в страната ни се поставя на същата дата през 1897 г. с въвеждането на Закон за санитарноветеринарната полиция. Няколко години по-късно е открита и първата ветеринарно-бактериологична станция. През 1923 г. Софийския университет отваря специален Ветеринарно-медицински факултет. Година по-късно ветеринарните служби стават държавни. 

Ветеринарномедицинската професия е една от либералните професии. Думата „либерална“ се отнася до професионално независимата позиция, която ветеринарните лекари поддържат при упражняване на професията. Думата „професия“ е свързана с обещанието или клетвата, която се дава, когато новите лекари са „изповядали“ и лицензирани да практикуват”, пише в официалния поздрав на Българският ветеринарен съюз (БВС).

Ветеринарномедицинската дейност има особено важната роля да се грижи за здравето на животните, но и за това на хората, опазвайки ги от зоонози.

В Европа ветеринарите се грижат за 768 милиона селскостопански животни и 290 милиона домашни животни.

Ветеринарните лекари носят двойна отговорност по осъществяване на епидемиологичен надзор на болестите по животните и осигуряване на безопасността и качеството на храните. За да защитят клиента и обществеността, и разбира се животните, срещу нестандартни ветеринарномедицински услуги, компетентните органи регулират ветеринарната медицина”, казват още от БВС.

У нас в браншовата организация на ветеринарите са регистрирани 2550 специалисти. 

"Всеки ветеринарен лекар е положил клетва да се отнася грижовно към пациентите, да съдейства активно за осигуряване на здравето и благоденствието на животните и да гарантира интересите на клиента, здравето на обществото и опазването на околната среда, и да бъде достоен за оказваните във ветеринарномедицинската професия доверие и уважение", с гордост заявяват от Българският ветеринарен съюз и поздравяват членовете си, като им пожелават "здраве и вяра за раздаване на любов и подкрепа за добри дела!". Агри.БГ се присъединява към пожеланието и благодари на отдадените на тази благородна и значима професия! Животните не могат да изпращат поздрави на своите лекари, но стопаните им могат да го направят от тяхно име. Поздравете днес вашия ветеринар.