През последните две седмици в различни части на страната има животновъди, които срещат един и същи проблем – въпреки че се занимават с млечно говедовъдство от години, те не са получили нито стотинка по обвързаната подкрепа за 2023 г. 

Четете още: От първо лице: Как се продават разплодните животни в Ирландия

 

Хората са обезсърчени и обезкуражени, а от срещите с различни чиновници не получават точен отговор какво следва. Макар начините за справяне с проблема да не са ясни, те разбират, че от тук нататък ги грози опасността да не получат средства и по следващата Украинска помощ, както и три години да бъдат лишени от обвързана подкрепа. Как се стига до тази ситуация, ни разказва животновъд от Югозападна България. 

Има регистър, в който трябва да ни включат, но се губи връзката някъде от Българска агенция по безопасност на храните до ДФ „Земеделие“. Като не получихме обвързаната подкрепа, започнахме да звъним и да питаме, но навсякъде ни отговарят - няма ви в регистъра за млякото. Ние сме свършили работата, пуснали сме си пробите, взеха ни парите за календарната година, и сега излиза, че не сме в този регистър.

Питаме Фонда – кой да ни качи в този регистър, а те ти казват – питайте БАБХ. Отиваме при ветеринарите, те също са в неведение - ние не качваме нищо, питайте тези, които ви вземат пробите. Звъним в лабораторията, откъдето ни вземат пробите, а от там ни отговарят - ние сме си качили всичко. Е, добре, всички казват, че причината не е в тях, но ние имаме голям проблем – нямаме плащане, което сме чакали цяла година“, разказва отчаяният стопанин. 

Същото е положението с биволовъд от региона. Проблемът стои и пред стопани в Пазарджишко и други части на страната, които се чудят как да излязат от неприятната ситуация. 

„На хартиен носител имаме документ за по две проби месечно. Тук на място идва пробовземач, но някой по системата е забравил да ги качи или има друга грешка. Не знам какво точно гледат, но ние сме си изпълнили задълженията, задържаме животните в срок, спазваме всички изисквания и накрая не сме в този регистър“, жалва се още животновъдът.

Плащането на пробите е за сметка на стопаните. Те са броили над 1 000 лева (по 80-90 лева) всеки месец за двете проби. Проблемът е за периода от 1 октомври 2022 г. до 30 септември 2023 г. 

Само този стопанин губи от обвързаната подкрепа 10 000 лева, но има притеснение, че няма да може да кандидатства за новия прием по Украинската помощ, въпреки че досега е получавал пари по временната рамка, както и за глава животно. Освен това като санкция може да остане без плащане по обвързаната подкрепа за три години напред. 

С абсолютно същото се е сблъскал и негов колега от другия край на страната. След дълго търсене на информация за своя проблем, най-накрая научава, че го няма в системата за мониторинг. И се пита защо това не е отчетено като грешка при подаването на заявлението в Кампанията за директни плащания, а направо получава санкция. 

Имаше една вяла информационната кампания, в която експертите обясняваха, че нещата са нови, че и те не ги знаят добре, но санкции няма да има“, разказва той. 

На практика всеки животновъд преминава категоризация, прави му се официален контрол, млякото му отговаря на изискванията, ако всичките проби са валидни и изпълняват необходимите показатели. Тогава стопанинът има право да го продава на пазара, да го преработва по Наредба 26. Той се категоризира като бизнес оператор на храни и се задължава да осъществява т.нар. самоконтрол. И веднъж вече като е минала тая категоризация, той е влязъл в тази система за мониторинг. 

„В Министерството на земеделието знаят ли за този проблем, в Агенцията по храните дали са чували, както и във Фонда?. Кой го е създал и защо не се дава информация как може да се реши, за да спрат хората да се лутат“, пита риторично изстрадалият стопанин, който цял живот се е занимавал с животновъдство, а от над десет години е собственик на малка ферма с млечни крави в планински район.

„Вероятно разчитат, че животновъдите са денонощно ангажирани в отглеждането на стоката си и нямат време и възможност да си търсят правата“, казва животновъдът, който все пак е успял да стигне до Министерство на земеделието, но не е получил ясен отговор. Неговите притеснения са, че ще мине срокът за обжалване и колкото по-малко хора подадат документи – толкова по-добре.

Този хаос трябва много бързо да се реши и животновъдите да имат яснота какво трябва да изпълняват“, убеден е стопанинът. 

Не е тайна, че хората масово се отказват от млечното говедовъдство заради липсата на пазар на продукцията и ниските цени, десетките дневници и бумаги, които се попълват, както и други бюрократични спънки, а животните отиват под ножа.