Правното основание за ползване на земеделска земя ще е изискване за получаване на директни плащания от Кампания 2015, въпреки че голяма част от земеделските производители от Южна България все още нямат сключени доброволни споразумения. Изискването за правно основание е записано в Закона за подпомагане на земеделските производители и ще се прилага от тази година въпреки липсата на специализиран софтуер на МЗХ, в който да се регистрират сключените споразумения. 
 
В края на годината от Земеделското министерство обявиха, че има голяма разлика в процента сключени споразумения в Северна и Южна България – като в Северна са сключени над 90%, а в Южна са изключително малко.  
 
Един от земеделските производители, които вече имат правно основание за ползване на земята, която обработва е Диян Танев, земеделски производител от Нова Загора.

 
Фирмата на Танев участва в споразумение за земята, която обработва, вече трета година. Основната трудност, която земеделецът е срещнал при подготовката за сключване на доброволното споразумение, е била да се съберат всички участници в споразумението, каза той пред Фермер.БГ. Що се отнася до земеделската служба в Нова Загора, от там си свършиха работата по регистрацията много добре, коментира Танев.
 
След като имам споразумение за площите, които ползвам, аз вече съм сигурен. Спокойно мога да ги работя през годината без да съм притеснен, че някой ще има претенции към земята - проблем, с който съм се сблъсквал преди това, обясни Танев. 
 
Ако сега се появи собственик, който не е включен към споразумението за имота си при някой от колегите, той си получава рентата от общината за т.нар. бели петна. Според споразумението земеделците са длъжни да внесат сумата за белите петна в общината.
 
Според земеделеца една от основните причини за малкия брой сключени споразумения е, че първоначалната информационна кампания не е достигнала до всички земеделци. 
 
Както Фермер.БГ писа, от Националната асоциация на зърнопроизводителите алармираха, че не всички земеделци ще успеят с доброволните споразумения до март 2015-та. 
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!