След двумесечно затишие Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) публикува информация за нова порция огнища на Африканска чума по свинете. Вирусът е открит при диви свине в областите Кюстендил и Благоевград.

Вижте цените на разрешителните за лов за 2022-23 г.

Седем вторично възникнали огнища на болестта са установени на територията на следните държавни горски и ловни стопанства:

•    Кюстендилско – ЛРД 15, село Коняво (3 огнища); ЛРД 24, село Раково (1); ЛРД 26, село Пелатиково (1); и ЛРД 28, село Страдалово (1);
•    Благоевградско – ЛРД Сокол 1911 (1).

Междувременно на 19 май се проведе заседание на Ловния съвет, който е консултативен орган към изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ). На него бяха разгледани резултатите от пролетната таксация и проектоплановете за ползване на дивеча през 2022 г.

Според членовете на Съвета планът за ползване на дивата свиня е твърде завишен и нереалистичен в сравнение с резултатите от таксацията и миналогодишното ползване на този вид дивеч, съобщава НЛРС „Съюз на ловците и риболовците в България“.

За 2022 г. планът за ползване е определен на 32 320 броя, което е 74% от пролетния запас, докато отстрелът на диви свине през 2021 г. е 15 455. На места е предвидено ползване на 100% от пролетните запаси въпреки незавидното състояние на вида, допълват от Съюза.

Ето защо планът за дивата свиня не е бил приет. Предстои той да бъде коригиран от служителите на ИАГ и съответните районни поделения на агенцията, след което отново да бъде предложен за гласуване на Ловния съвет.