С всяка следваща година дивите гълъби стават по-сериозно предизвикателство за фермерите. Току-що засети със слънчоглед площи лесно стават жертва на пернатите. С 25 години опит зад гърба си Георге Преда е виждал много неща. Тази година обаче се сблъсква с явление, което никога не е срещал с такава интензивност, пише agrointel.ro.

Заразни болести по птиците - как да ги предпазим?

Миналия уикенд фермерът установил, че част от реколтата му от слънчоглед е била компрометирана от диви гълъби. Сега се подготвя за повторна сеитба.

Миналия петък отидох на полето, за да видя как е слънчогледът. Заложих на хибрид. Отидох и нищо не видях, споделя Преда.

След като разпитва работниците във фермата, установява, че проблемът са гълъбите.

ОПитваме се да направим план и да намерим правилното решение. Ще поставим царевица върху разрушената повърхност, защото виждам, че птиците имат афинитет към слънчогледа, споделя земеделецът.

150 хектара слънчоглед трябва да бъдат презасети, част от тях ще бъдат вече с царевица.

Едно е да се бориш с болести и вредители, но какво може да се направи срещу гълъбите, пита се той.

Единствената ефективна намеса би била оръдията за отблъскване на птиците, но те също имат ограничено действие.

Преда казва, че не знае как да се бори с гълъбите, тъй като убиването им е незаконно. Решение би било да ги изплаши със специални оръдия, но това би означавало да купи много такива оръдия. От друга страна, от застрахователната компания го информирали, че такава щета не може да бъде покрита.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Два летни трика за справяне с праха в кокошарника

Био птицевъдството има нужда от специфична порода кокошки

Орнитоза по птиците