Най-голямата био говедовъдна ферма в Европа "Дивата ферма" изправена пред най-голямото си предизвикателство – да оцелее. За това съобщи през публикация в социалните мрежи собственикът на стопанството Николай Василиев. Причината - от тази година националните паркове въведоха нови правила за отдаване под наем на високопланинските пасища за едър рогат добитък, с които силно ограничиха допустимите терени за тези стада. 

Темата с пасторализма в националните паркове беше обект на редица спорове през последните месеци.

Но спирането на животните от паша в парковете е огромен проблем за фермерите. Именно по този повод Николай Василиев, който преди 30 години поставя началото на „Дивата ферма” в село Маджарово в района на Източните Родопи, написа в социалните мрежи своя призив за подкрепа и зов за помощ

Точно преди 30 години реших да създам семейство и ферма. Кръстихме я ДИВАТА ФЕРМА, защото животните ни живееха по законите на дивата природа. Всяко лято ги местихме на летни пасища. В началото, гледахме животните основно тук по Източните Родопи, но когато бройката нарасна до 400, решихме да се насочим към високите планини.

През 2008 г. стартира субсидиране на животновъдство от такъв вид в Стара планина и Пирин. Предложиха ми пасища около връх Триглав. Огледахме ги и преценихме, че въпреки предлаганата субсидия, няма да можем да увеличим стадата си, което беше основната ни цел.

Затова върнахме разрешителните за паша в Стара планина и решихме да отидем в Белмекен в Рила. За там нямаше субсидия и пасищата бяха свободни, а и Рила планина ми е много близка и позната, защото баща ми е родом от Дупница.

Седем години нямахме проблеми с парковата администрация. И местните хора и ние увеличавахме стадата си, но когато тази субсидия започна да се отпуска и за Рила, тогава започнаха и проблемите ни.

Това водене на големи стада животни на стотици километри не е измислено от нас, нито от някой друг. Това го има в дивата природа и до днес, и се нарича се „МИГРАЦИЯ“, която се извършва от почти всички едри тревопасни животни, защото по този начин броят на животните е възможно най-голям с най-малко разходи. 

Неслучайно фермата ни е кръстена ДИВАТА ФЕРМА, защото оцеляването й зависи почти изцяло на ресурса от дивата природа, т.е от ТРЕВАТА, разказва Николай.

Кризата на оцеляването

В момента фермата с близо 2000 животни е застрашена. Основният ресурс - тревата, е под въпрос поради държавната политика. "Ние не предвидихме, че някой може да спре ресурса - ТРЕВАТА - и този някой да е самата ни ДЪРЖАВА", споделя с разочарование Николай Василиев.

Дарение за бъдеще

В стремежа си да запазят фермата и природата, семейството решава да дари цялата субсидия, която биха получили по пасторализъм за Кампания 2024 - над 300,000 лева - за обществени инициативи. "За нас пашата и биологичното производство са много по-важни от субсидията," казва Николай. Фермата призовава държавата, в лицето на парк Рила, да предостави пасища от територията си, за да продължи производството си без да нанася щети на природата.

Призив за подкрепа

Семейството на "Дивата ферма" призовава обществото за подкрепа и доброволци, които да наблюдават на място дали стадата пасат по природосъобразен начин. "Молим за подкрепата на цялото общество, защото всички искаме запазване на природата в националните ни паркове и чиста храна за децата ни", завършва Николай Василиев.

 

Подпишете петицията днес тук: https://www.peticiq.com/449035 - помогнете на животновъдите да продължат да съществуват и утре!