По време на конференция „Регенеративно земеделие за плодородни почви, продоволствена сигурност и качествена храна", организирана от Асоциация на Българските Но-Тилъри и с медийното партньорство на Agri.bg няколко фермери споделиха опита си в прилагането на No-Till и следването на философията на Регенеративното земеделие. 

Светослав Русалов стопанисва 10 000 дка в село Труд, Пловдивско. През 2015 г. посещава САЩ и вижда, че има и друг вид земеделие, което много му харесва. Така започва да прилага No-Till. Изпитва трудност и все още не може да го приложи на всички площи в  стопанство. Поставил си е за цел да премине изцяло на No-Till и да приложи и другите принципи от методологията на регенеративното земеделие.

Недко Петров стопанисва 10 000 дка, в района на Свищов. Там валежите са от 250 литра на кв. м, което прави района едно от най-сухите места в България. От 5 години прилага No-Till, като първото му поле е на 7 години. Прави сериозни стъпки да работи с минимално торене и без торене, вече е изключил инсектицидите от работата си. Поставил си е цел да изключи и хербицидите.

Кирил Денев обработва 2000 дка със зърно в района на Каварна. Кирил е въвел в цялото си стопанство No-Till вече няколко години и върви напред с целите да подобри практиката си с покривни култури и намаляване на торове и агрохимикали.

Желязко Филипов работи заедно с баща 26 000 дка зърнопроизводство и 800 крави млечно направление в Асеновградско. Желязко се е заел да тества най-добрите практики, с които да внедри No-Till регенеративно земеделие в цялото стопанството. Вече няколко години тества и сравнява практики на част от площите си

Йордан Габровски е млад фермер и земеделски предприемач със стопанство от 70 дка плодове и зеленчуци. Йордан прави първите си стъпки да отглежда пъпеши и домати без обработка след покривни култури и да развие безорно регенеративно земеделие в отглеждането на плодове, зеленчуци и лозя. 

Модератор на разговора е журналистът София Белчева

Гледайте целия панел „Фермерите, които се погрижиха за почвата и бизнеса си" във видеото, част от конференция „Регенеративно земеделие за плодородни почви, продоволствена сигурност и качествена храна", организирана в партньорство от АБНТ и EIT Food е специализираният отдел по въпросите за храната на Европейския Институт за Иновации и Технологии (European Institute of Innovation & Technology – EIT). Събитието се проведе в Световния ден на почвата - 5 декември.