Когато се говори за оранжерийно производство, не трябва да се диференцира какво има в тях, призовават производители на ягоди и малини. Електроенергията и газта са еднакво скъпи за всички, не само за домати, краставици и пипер.

Гласувайте: Какви са плановете ви за нова реколта?

И ако те някак се примириха с мисълта, че няма да попаднат в обхвата на помощта по de minimis за оранжерии, защото допустими кандидати бяха само тези, които са получили обвързана подкрепа през миналата година, то надеждите им да получат поне COVID помощ също бяха попарени.

От Министерството на земеделието са уверили бранша, че COVID помощта е контрамярка, която не е свързана с финансови или икономически показатели, а главно с покриване на затрудненията от извънредното покачване на разходите. Затова в нейния обхват бяха включени и сектори, които не са участвали миналата година в обвързаната подкрепа, като винени лозя, рози и ориз с над 100 000 декара площ.

„А 620 дка оранжерийно производство на ягоди и малини така и не бяха включени, въпреки че нашето производство търпи същите загуби и затруднения, както и това на домати, краставици и пипер“, коментира Божидар Петков, председател на БАМ-Я.

Ощетени обаче са не само оранжерийните производители на ягоди и малини, а и тези, които отглеждат ягодоплодни култури, като боровинки, къпини, арония, киви, касис, Цариградско грозде. Те не получават нито обвързана подкрепа, нито de minimis. Сега са изключени и от COVID подпомагането просто защото не фигурират никъде. 

Затова от Асоциацията са изпратили нота до земеделското министерство, което не се е отзовало на призивите им за помощ на оранжерийното производство на ягоди и малини.

„Смятаме, че такова отношение към сектора е крайно дискриминативен и въпреки че изпратихме поименно производителите на оранжерийни с ягодоплодни с 650 декара отопляеми и неотопляеми оранжерии, не се взеха никакви мерки за подпомагане нито по de minimis, нито по COVID мерките“, недоволстват от БАМ-Я.

Остава надеждата, че от догодина, когато оранжерийното производство на ягоди и малини бъде включено в обвързаното подпомагане, тези фермери да бъдат видими и за държавните чиновници и да получат полагащото им се подпомагане.