Една четвърт от приходите на земеделските стопани в ЕС са от директни плащания. Това показва проучване за оценка на въздействието на ОСП върху жизнеспособното производство на храни.

От 8 ноември се подават заявленията за Ковид мярката

Резултатите бяха представени на 25 октомври пред евродепутатите от Комисията по земеделие и развитие на селските райони. Готвят се още две изследвания – за устойчивото използване на природните ресурси и за териториалното измерение на ОСП. 

Данните между 2013 и 2019 г. сочат, че има 15% увеличение на факторния доход в земеделието в ЕС. Това е доходът, който отразява трите фактора на производство – капитал, труд и земя. 

Проучване: Доходите на земеделските стопани обаче все още са значително под средните въпреки постигнатия известен напредък. 

Друг извод, който обаче не се прави за първи път, е, че 20% от шестте милиона бенефициенти на ОСП получават 80% от плащанията. Това се дължи на факта, че плащанията са на площ и има неравномерно разпределение на земята в целия ЕС. 

Повдигнат бе и въпросът за разпределението на подкрепата, тъй като делът на подпомагането по двата стълба в доходите на фермерите в планинските райони е нараснал до почти 50% и дори до по-висок процент в някои екстензивни животновъдни сектори. 

Участниците в дискусията се обединиха около необходимостта да се подобри ефективността на зелените директни плащания и на понятието за „активен фермер“.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg