Министерството на земеделието и храните (МЗХ) започва събирането на всички регистри, които сега се водят в аграрния сектор в еднинна електронна база данни, съобщи в Пловдив зам.-министърът на земеделието Явор Гечев. „Преди да стартира Програмата за развитие на селските райони (ПРСР)2014-2020 трябва да бъдат готови системите на контрол на производството – и по отношение на облекчаването на кандидатстването за европейски средства, и по отношение на изсветляването на целия аграрен сектор.

 

За да се случи това, събираме всички регистри от второстепенните разпоредители и МЗХ в обща информационна база“, заяви зам.-министър Гечев. По думите му това ще позволи да има яснота кой е собственика на всеки парцел земя в България, кой е временният ползвател на тази земя, какво се отглежда там и кой какво произвежда. „До тази система ще имат електронен достъп всички земеделски производители.

 

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА!

 

 

Те ще могат да получават и електронни услуги през системата с унифициран подпис, тоест с електронна карта земеделските производители ще могат да управляват имотите си и да ползват различни услуги“, обясни Гечев. Той допълни, че стопаните, които не могат да се справят с електронната система сами, ще получават помощ от служителите в земеделските служби по места. Според Гечев, новата единна информационна система значително ще облекчи процедурите при кандидатстване в ДФЗ.

 

„2/3 от документите, които трябва сега да бъдат представени в ДФЗ, всъщност са налични в различни служби от системата на МЗХ. След въвеждането на системата това няма да е необходимо, защото тези документи ще са в личното досие на всеки земеделски производител“, обясни Явор Гечев. По думите му, единната електронна система ще доведе и до трайно изсветляване на аграрния сектор. Системата ще бъде свързана и с НАП.

 

„Вече няма да бъде възможно регистриран земеделски производител с 5 дка домати, например, да реализира на пазара 250 тона продукция“, категоричен беше Явор Гечев. Новата единна електронна система трябва да заработи до края на 2014 г. А от 2015 г. и заявленията за директни плащания ще минават през системата.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!