Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), Българска асоциация „Биопродукти“ (БАБ), Асоциацията на младите фермери, Националното сдружение на малките семейни ферми и преработватели (НСМСФП) и Асоциацията на българските животновъди инициираха пресконференция, за да обявят позицията си относно проекта на Концепция за директни плащания 2015-2020 г. на МЗХ.

 

В пресконференцията, която започна сега, участват Румяна Ангелова, Наталия Тодорова и Ангел Вукодинов от НАЗ, Албена Симеонова и Милен Стоянов от БАБ, Димитър Зоров от Национална асоциация на говедовъдите, Магърдич Хулиян от НСМСФП.

 

В съобщение до медиите още вчера от НАЗ заявиха: „Българската общественост за пореден път е свидетел на фиктивно провеждане на публичен дебат със заинтересовани страни по стратегически важни за бъдещето на земеделския сектор теми, каквато е прилагането на Общата селскостопанска политика 2014-2020 г.“. Представители на браншовите организации заявяват несъгласието си решения по отношение на директните плащания в агросектора до 2020 г. да бъдат вземани преди да бъдат обсъдени в работната група, създадена от МЗХ именно, за да обсъжда директните плащания в агросектора.

 

След няколко проведени заседания на работната група по някои теми консенсус не бе постигнат, а има теми, по които изобщо не е била водена дискусия, заявяват от браншовите организации. Според тях решението на МЗХ и предложената концепция означава, че заседанията на работната група са проформа.

 

Браншовите организации считат за скандално поместването на документ, който е едностранно предложен от Министерството на земеделието и храните (МЗХ), и обезсмисля напълно обсъжданията на специалната работната група по прилагането на директните плащания след 2015 г.

 

Късно снощи от МЗХ обявиха, че дебатът по директните плащания 2015-2020 г. продължава. „Концепцията за директни плащания не е финална и ще се проведе дискусия преди внасянето й за одобрение от Министерския съвет“, обявиха от МЗХ.

 

11.00 ч  В този час започва пресконференцията, организирана от браншови аграрни организации, несъгласието си решения по отношение на директните плащания в агросектора до 2020 г. да бъдат вземани преди да бъдат обсъдени в работната група, създадена от МЗХ именно, за да обсъжда директните плащания в агросектора.

 

11.05 ч  След откриването на пресконференцията Албена Симеонова, съпредседател на на БАБ, обяви, че много от браншовите организации в агросектора са подкрепили инициативата за свикване на пресконференция.

 

11.10 ч  Румяна Ангелова, председател на НАЗ,  заяви, че МЗХ фиктивно провежда дебат по ОСП 2015-2020 г. Секторът се чувства обиден и омерзен, заяви Ангелова.

 

11.12 ч  До преди месец бяхме поставени в пълно неведение по отношение на Първи стълб, заяви Мъгърдич Хулиян от НСМСФП. Предстоято ни 7 години, в които ние ще работим по тази програма и не може на сляпо да се вземат решения. Необходими са мерки, които реално да помагат на бълагрското селско стопанство, а не фиктивни писмени декларации.

 

11. 17 ч. Искаме да дадем ясен сигнал, че не може съдбата на българското селско стопанство да се решава в канцелариите, заяви Димитър Зоров, председател на Националния говедовъден съюз. Ние сме за мерки, за които да има време да се обсъдят и да бъдат приети най-добрите решения за реалните земеделци. Приетите сега решения не могат да бъдат променяни, допълни Зоров.

 

11. 20 ч  Ясният сигнал, който искаме да дадем към всички, е следният: Не може да ни се пробутва решение, предхождащо дискусията, заявиха представителите на браншовите организации.

 

11. 23 ч Работните групи, които бяха сформирани за обсъждане на директните плащания, на ПРСР 2014-2020 г., се събират, работят, а после се оказва, че предложенията им не са взети предвид. Кому е нужно това, категоричен беше Ангел Вукодинов, зам.-председател на НАЗ.

 

11. 27 ч Браншовите аграрни организации обявиха специална обща декларация "НПО срещу едностранното вземане на национални решения". "Браншовите организации считат за скандално поместването на документ, който е едностранно предложен от МЗХ и обезсмисля напълно обсъждането на специалната работна група по прилагането на директните плащания след 2015 г", е записано в приетата току-що обща декларация.

 

11.28 ч  Декларацията е подписана от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), Българска асоциация „Биопродукти“ (БАБ), Асоциацията на младите фермери, Националното сдружение на малките семейни ферми и преработватели (НСМСФП) и Асоциацията на българските животновъди. Документът е подкрепен от още 16 браншови организации в аграрния сектор.

 

11. 32 ч Участниците в пресконференцията обявиха, че са искали среща с министър Димитър Греков още днес, но след предварително обещание такава среща да се проведе, от МЗХ са отказали и са насрочили среща с браншовите организации чак в понеделник.

 

11.35 ч На пресконференция браншовите аграрни организации отново поставиха въпроса за необходимостта от Закон за браншовите организации.

 

11.40 ч  Опасенията са, че така разписани мерките ще насочат средствата не към реалните земеделски производители. По директните плащания пък се отваря широко вратата за измами, заявиха фермерските организации.

 

11. 46 ч  Активният фермер задължително трябва да има регистрация като земеделски производител, категорични са браншовите организации. Няма да допуснем политическа дефиниция на понятието "активен фермер", заявиха браншовиците.

 

11. 53 ч Ще продължаваме да търсим подкрепа от всички НПО не само от аграрния сектор. Ще търсим подкрепа и от колегите от европейските си колеги, щом е необходимо ще заявим на цяла Европа, че в България фермерите са поставени на колене, категорични са участниците в пресконференцията.

 

 

Очаквайте подробно видео !

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!