Пред вестник Дневник, Калина Илиева заяви, че директните плащания могат да започнат в първите дни на декември. Според нея въпреки че еврорегламентът казва, че плащанията може да започнат още на 16 октомври, при нас това не може да се случи,при положение, че предишното ръководство на агроминистерството изобщо не направило обновяването на орто-фото картата със земеделските парцели, което е било задължително. От 2006 г. всяка година е трябвало да снимат наново по 15% от площите, но това не е направено. Ако МЗХ не беше задвижило спешно актуализацията на картата, фермерите е нямало да получат навреме субсидиите си за тази година. Процедурата е пред приключване и снимките ще бъдат готови до 30 ноември, като според г-ца Илиева десет дни след това, Държавен фонд земеделие ще има готовност да плаща на земеделските производители.

Според Калина Илиева, тази година проблем със застъпването на площите няма да има, защото крос чекс проверките са документални и там няма забавяне в обработката. Проверките на място поради пропуските в миналото вместо върху 5% от площите, ще стават върху 15%. Техническият инспекторат ги прави на база на риск анализ, чиято методика е зададена и се извършва по електронен път. Застъпванията до момента са 10%, но на база брой заявления. Понеже заявленията са много, но за малка площ земя, само 0.06% от общо декларираната земя. Застъпената площ е само 23 хил. хектара от общо 3.5 млн. ха. Това е поради разпокъсаността на земята. Проблемът е с наддекларираните площи, но и за него стопаните не са виновни. Той се е получил заради прословутите пасища. Този въпрос е поставен за обсъждане при първата среща с главна дирекция "Земеделие" към Европейската комисия. Когато България е декларирала обработваемата земя в преговорите с ЕС, попадат едни планински и полупланински пасища, които в същото време се намират и в екологичната мрежа НАТУРА. Според екоизискванията храстите в тези зони не трябва да се изкореняват заради ценните видове птици, които гнездят. Но според изискванията на плащанията на площ, хората трябва да почистват пасищата от подобни храсти. Именно затова от Министерството на земеделието и храните ще поискат от Брюксел да се направят критерии за допустимост само за тези зони, така че хората да получават субсидиите.До 2 седмици в Брюксел ще бъдат представени за одобрение тези критериите  за допустимост, какви видове храсти могат да се оставят, в обработваемите площи и така животновъдите могат да очакват решението на този така важен за тях проблем.

Калина Илиева заявява в интервюто пред в-к Дневник, че животновъдите трябва да са спокойни, защото от тази година ще започне изплащането и на субсидиите за глава животно. Информационната система вече била свързана с тази на регистъра на ветеринарната служба. В бюджета за 2009 г. са заложени 60 млн. лв., така че от декември парите ще могат да се изплащат.

Според директорката на Фонда, вече са съдадени всекидневни графици за разглеждане на подадените проекти по ПРСР. Екипът на ДФЗ е успял да приключи 1819 проекта. От тях 1432 са за "Млад фермер", 124 за модернизиране на земеделските стопанства, 20 проекта по залесяването, 18 за възстановяване на горския потенциал и 225 на общините. От фонда вече са разрешили проекти до 50 хил. лв. да бъдат разглеждани на регионално ниво в офисите на фонда и това ще облекчи също разглеждането на проектите. Това са именно документите по две от мерките в Програмата за развитие на селските райони - за млад фермер и за полупазарни стопанства. В края на месеца с очаква и първият одит от Брюксел по ПРСР, който вече е планиран. С констатациите от този одит ще стане ясно и какво е свършено досега и какво трябва още да се направи.