Предложение за Директива на Европейския парламент (ЕП) и на Съвета за изменение в Директивата за меда влиза днес за обсъждане на пленарно заседание на ЕП в Страсбург. Докладът от проведените до момента обсъждания и решения ще внесе Джули Гирлинг, член на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните.

 

Фермер.БГ припомня, че още през миналата година Европейската комисия (ЕК) прие предложение за изменение на правилата относно меда, за да се внесе пояснение във връзка с истинската същност на полена. В съответствие с международните стандарти на Световната търговска организация (СТО) предложението определя полена като естествен съставен елемент на меда, а не като негова съставка.

 

Основният дебат по отношение Директивата за меда е именно дефинирането на полена – като съставна част от меда или като външна съставка. ЕК прие предложението на българския евродепутат Мария Габриел поленът да се дефинира като естествена съставна част на меда.

 

Приетото през ноември 2013 г. в Комисията по земеделие становище е включено в доклада на водещата Комисия по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните, по който ще се разисква днес. Гласуването на промените в Директивата за меда в Европейския парламент е утре.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!