Колегите, които отглеждат зеленчуци срещат големи проблеми с напояването. В много голяма част от страната поливната вода все още не е пусната. А обявена от Напоителни системи дата 1 май не е вярна, тъй като все още в много региони на страната няма вода за поливане. Това каза земеделският производител Динко Янев, по време на среща със служебния министър проф. Христо Бозуков, научи Агри.БГ.

Производители искат 50% намаление на цената на водата за напояване

Според земеделеца, който отглежда зеленчуци и овошки в Хасковска област, забавянето на водата означава само едно - загуби! Той разказа и че фермерите губят минимум 500 лв./дка.

Динко Янев повдигна и въпроса с постоянната такса за поливна вода, която Напоителни системи въведе през 2017 г. Според него, плащането на таксата превантивно затруднява земеделците и допълнително оскъпява себестойността на продукцията им. По думите му има случаи, в които удря градушка и дадения фермер полива само веднъж. Освен това има и култури, при които заради различните метеорологични условия, се нуждаят само от една поливка. В този случай фермерите плащат поливна вода, която е увеличена близо 400% (0.18 лв./дка към момента - бел. ред.) през последните години, заедно с постоянна такса от 14.40 лв./дка за цялото стопанство и то предварително. 

Фермерът предложи тази постоянна такса да се премахне и ако е необходимо цената на водата да се коригира. 

Друго нещо, което много притеснява и утежнява земеделците е начисляването на голяма лихва.

“На 1-во число Напоителни системи пускат фактура, а от следващия ден започва да тече лихва. Това е безумие! Тази лихва трябва да бъде премахната! Тормозът е голям, тъй като всеки ден звънят от ръководството на Напоителни системи, а още водата не могат да пуснат. Получава се така, че водата закъснява с месец. Плащаме лихви от утре, както и превантивно такси и накрая фалираме”, жалва се зеленчукопроизводителят. 

Служебният земеделски министър проф. Христо Бозуков обеща да провери каква е причината за забавянето на водата в някои региони на страната, заедно с цялостната дейност на дружеството. Той обеща и да се опита да организира среща между зеленчукопроизводителите и Напоителни системи ЕАД.