Диня със сърцевина оранжева сърцевина съвсем скоро изкушава купувачите в Европа. Сортът е резултат от 4-годишни изпитания. Сега предлагането му е ограничено, но се очаква да се увеличи през следващите години, съобщава Fresh Plaza.
Производител: Държавата трябва да има отношение към запазването на българските сортове зеленчуци
Въпреки че не привлича много внимание заради оранжевата си месеста част, ние решихме да изберем този сорт диня от Rijk Zwaan заради нейния вкус, казва Хуан Лопес, управител на компанията Pozo Sur в Мурсия, специализирана в отглеждането на дини.
Атрактивната диня има неочаквано сладък вкус, казват създателите й.
За да бъде разширен производственият й график, продължават тестването на динята в различни райони на Испания.
На национално ниво Sanditos в момента се продава в местни супермаркети в Мурсия, както и в супермаркети в Аликанте и на пазара на едро в Мадрид. Осъществява се и известен износ, макар и в по-малка степен.
В момента Pozo Sur е основен производител на дини в Испания и водещ износител на тази култура. Производството на година възлиза на около 65 000 тона.
Тазгодишната реколта е резултат и на добрите метеорологични условия.
Вижте още:
Евро 2024 донесе радост на част от турските фермери
Производител: Сезонът на дините стартира по-рано
0 КОМЕНТАРА