За пътя от фермата до трапезата не знаем, но пътят от фермата до крайния клиент е осеян с прекупвачи. И ако дините в София сега вървят по 1,20-1,50 лв./кг, а в по-малките провинциални градчета по 70-80 ст./кг, то цената на едро е в диапазона от 25 ст. до 35 ст./кг. 

Гласувайте: Какви са средните Ви добиви от пшеница за 2022 г.?

„До 2-3 дни се очаква цената да падне още, защото сега излизат добруджанските дини. В Южна България пък по-рано се изкарва продукция, има много количество и внос, който на север достига по-трудно. Затова цените тук са все още прилични, но ще падне на 20 ст./кг, като започне масова беритба на бостаните след десетина дена“, коментира за Агри.БГ производителят Адриан Николов. 

Той си спомня, че миналата година накрая е продавал на 7-8 ст./кг, което кара много негови колеги да се отказват. В Тервелско е вече само той, като се замисля дали да продължи да го прави и догодина, тъй като без напояване не се получава. 

„Втора година ям дървото, а процедурите с това напояване са толкова тромави и сложни. При нас и водата е много надълбоко. Човек и да има желание да гледа, без вода не става“, казва Адриан, който тази година няма и количество, за да продава на едро, защото за два дни ливадната пеперуда е опоскала една трета от бостана му. 

И докато младият производител се опитва да спаси каквото е останало и да го реализира на пазара, то негов колега пусна клипчета в социалните мрежи как унищожава вече зрелите дини заради ниските изкупни цени на фона на многократно по-високите разходи.

Коментарите под неговия пост варират от „това не е начинът“ през „по-добре да ги бяхте дали на възрастни хора“ до одобрителното „евала“. Каквито и да са били мотивите за това крайно решение, факт е, че прекупвачите печелят много повече на гърба на реалните производители. 

Отново се повдигат въпросите, свързани с ограничения и наситен с евтина вносна стока български пазар, къде са търговските представители за земеделски стоки в европейските ни посолства и договорите за продажба на стока в ЕС, къде са традиционните ни пазари в Полша, Чехия и Балтийските републики.

„Не регулации, не интервенции на пазара от държавата, а информация, пазарна помощ, това се иска! Без логистиката на държавата земеделците са обречени в конкуренцията на ЕС“, коментира член на група в социалните мрежи.