В рубриката на Agri.bg „Динамиката на зърнените борси“ – следете текущите пазарни тенденции, прогнозите за цените и ключовите фактори, влияещи върху търговията със зърно, подбрани и анализирани от специалиста Боян Иванов специално за Agri.bg. 

В голяма част от обществото битуват различни, често превратни мнения за земеделския производител – от това колко адаптивен и готов за промени е той, до това - какъв е неговият автопарк.

Прогресът, който направи родния фермер е забележителен и за това има редица примери: ниво на интензификацията, броят на фунгицидните третирания в полски култури преди 20-тина година и днес и т.н.

Проблемите не са свързани с това колко иновативен е българският стопанин, а с това в какви условия е принуден да гради своя бизнес. Сами виждате от протестите в последно време, как европейските фермери негодуват срещу отпадането на „привилегии“, които българските им колеги или никога не са имали, или отдавана вече са им били отнети.

С цялата тежест на днешната реалност, родния производител продължава да бъде конкурентоспособен на европейските си колеги, което е факт, достоен за адмирации.

Към зърнените пазари.

Няма да изненадам никого с констатацията, че времената са тежки. Но не бива да забравяме, че вечна криза няма. Това е исторически доказано.

Както вече споменах, в последните 8 години следя цените ежедневно. Какво говорят цифрите? Ако ги разглеждаме на дневна база, често може да станем свидетели на значителни пикове или спадове, което е идеалната храна за спекулантите. Ако съберем същите тези дни на седмична база – може да ги свържем с конкретно събитие (котировки на основните валути, прекратяване на Черноморска сделка и т.н.).

Разгледани на месечно и най-вече на годишно ниво, те вече чертаят тенденции, които често са коренно различни от моментната динамика.

Така погледнато, всеки може сам да избере точния момент за продажба, съобразен с неговата бизнес стратегия. Защото няма решение Изобщо, има решение Конкретно.

Ако в момента някой се чувства притиснат от кредити или предстоящи разходи е обосновано да следи моментните пикове и да се възползва от тях.

От друга страна, стопанствата, с по-дългосрочна стратегия, които могат да си позволят повече време, се ръководят от тенденциите, които показват точния за тях момент.

В момента страната е изправена пред нови избори, които за пореден път оставят както държавата, така и сектора без ясна визия. В последната седмица станахме свидетели на бързо гласуване на ключови промени, свързани със Закона за собствеността и ползването на земеделски земи.

Промените бяха приети противоречиво – от НАЗ ги обявиха за „исторически“ докато от Асоциацията на собствениците на земеделски земи алармираха, че се нарушават интересите на собствениците на земеделски земи и се засяга конституционното им право на собственост.

Важен срок, който трябва да споменем е периода до 9 в който тече срокът, през който земеделските стопани могат да кандидатстват по схемите за държавни помощи срещу последиците от случващото се в Украйна.

Конкретно, в зърнопроизводството на подпомагане подлежат стопани с подадено заявление за Кампания 2023 за площите, върху които за стопанската 2022 г. – 2023 г. са отглеждали пшеница, царевица, ечемик, слънчоглед и рапица, декларирани по интервенцията „Основно подпомагане по доходите за устойчивост“ (ОПДУ) за сезон 2023.

На ниво Европа, стабилизирането на руските цени помогна на Euronext да се възстанови от повече от 3-годишно дъно по-рано този месец, но руското предлагане продължава да има ценово предимство.

ЕК предложи по-високи мита върху зърнените продукти от Русия и Беларус, които според нея ще потиснат вноса, но няма да засегнат износа за трети страни.
Повишените мита ще се прилагат за вноса на зърнени култури, маслодайни и техните производни продукти от Русия и Беларус.

В зависимост от продукта тарифите ще се увеличат или до 95 евро (103 долара) на тон, или до адвалорно мито от 50%. Освен това, санкционираните страни вече няма да имат достъп до никоя от квотите на ЕС на Световната търговска организация (СТО) за зърно, които предлагат по-добро тарифно третиране за някои продукти.

Дали тази мярка ще се окаже ефикасна или малко закъсняла, времето ще покаже. В момента, ЕС е в много сложна ситуация. От една страна – Русия продължава да налага своеобразен долен праг при цените на зърното, от друга – вносът от Украйна и недоволството на фермерите. 

Ако приемем общественото мнение, че във войната Украйна е жертва, то не бива да забравяме, че страната е хищник на зърнените пазари.
Дори в днешната, военна реалност, украинското производство остава в пъти по-високо, спрямо това на други европейски държави, в т.ч. и България. 

За 7 месеца през украинския морски коридор са изнесени 33,8 милиона тона стоки, което е значително повече, отколкото през годината на „зърнената инициатива“, - съобщи министърът на развитието на общността, териториите и инфраструктурата на Украйна Олег Кубраков.

До момента през украинския коридор са преминали 1140 кораба, които са изнесли 33,8 милиона тона товари в 40 страни, включително 23,1 милиона тона селскостопански продукти. В момента 150 кораба чакат на опашка за влизане в пристанищата Одеса, Черноморск и Южен, които ще изнесат още 5 милиона тона товари.

„Можем да кажем, че практически достигнахме довоенния обем в износа на товари от пристанищата на Голяма Одеса и осигурихме ефективен логистичен маршрут без участието на Русия“, заключи Кубраков.

И така, в контекста на наближаващите европейски избори никой не се чувства уверен да предприеме конкретни мерки, които да раздвижат цените.
Излизайки на световно ниво, пак имаме новина от Черноморски регион. БРИКС възнамерява да създаде собствена зърнена борса. В статия, тук в Агри.БГ разгледахме подробно какво крие едно подобно решение, но най-общо бихме могли да обобщим, че това ще промени изцяло световната търговия.

Разбира се, тази новина е колкото стряскаща, толкова и очаквана и е част от пъзел, който тепърва ще гради новата реалност. Тъй като едно предаване не стига за всичко, в бъдеще ще разгледаме всички останали парченца от този пъзел – от Зелената сделка до Северния морски път.

И още - гледайте видеото.