Искаме адекватна политиката по отношение подпомагането на сектора. Искаме постоянство в правилата към сектор “Плодове и зеленчуци”. Това каза Димитричка Търпанова, заместник-председател на Добруджанския овощарски съюз пред Агри.БГ.

Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

“Ние сме притеснени относно отношението и политиката на Министерството на земеделието (МЗм) към сектор “Плодове и зеленчуци”. Откакто започна пандемията виждаме, че разходите за нашите производства много се увеличават. Единственият механизъм да ни компенсира държавата беше по Ковид мярката. В петък ни събраха с  МЗм и решиха да разпределят средствата 60 на 40 в полза на животновъдството, при положение, че нашите производители нямат нито de minimis, нито преходна национална помощ, плюс ниските ставки по обвързано подпомагане, които взривиха сектора.

Искаме адекватна политиката по отношение подпомагането на сектора. Искаме постоянство в правилата на МЗм към нас, а не с всеки кабинет да почваме наново да обясняваме кое и правилно и кое не е. Добре е преди да ни се представи едно решение, да бъде съгласувано с нас, а не постфактум да се разправяме затова”, коментира още тя.

В социалната мрежи Димитричка Търпанова коментира още, че срещата с ресорното ведомство е била “срамна, унизителна и обидна”. Противопоставянето на различни земеделски производители, всички в окаяно положение, започна да става практика на МЗм.

По думите й, решението, “съгласувано” с браншовете относно Ковид мярката, е трябвало да бъде внесено за нотификация в Брюксел, в понеделник, 14 март. Дали обаче това е направено или земеделското министерство все пак ще предприеме някакви действия и ще изготви анализ, за който всички браншови асоциации настояват, все още не е ясно.

Междувременното овощарите не спират със своите действия.

“Искаме среща с премиера. Искаме срещи и с министъра. Трябва да бъдем чути. Ако не бъдем чути, просто ни обричат на есен една част от нас да не са земеделски производители. По-добре да спасим производството си сега, отколкото след това да даваме едни пари, за да не можем да ви върнем”, категорична е Димитричка Търпанова.

Овощари и зеленчукопроизводители организират втори протест на 16 март, този път на пътя Пловдив-Карлово, на разклона за Калояново от 12 до 14 часа.