Димитричка Търпанова: Чакаме анализите за тавана на плащанията

Съмняват ли се фермерите, че може да бъдат пропуснати при обсъжданията за новата ОСП?

Нашето притеснение е какво ще се случи със Стратегическия план и новия програмен период на Общата селскостопанска политика (ОСП). Както и какво ще се прати на Брюксел в края на годината. Това коментира пред Агри.БГ заместник-председателят на Добруджанския овощарски съюз (ДОС).

Борси: Слънчогледът вдига високо летвата

“От една страна всички ние сме за таван на плащанията - да може този таван да бъде преразпределен на малките и средните производители. Така че те да имат достъп до втори стълб - Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).Защото при проектите с по-малък таван ще могат да се механизират и да станат по-конкурентоспособни”, каза тя.

По думите й обаче основното притеснение на бранша е, че Стратегическият план ще се прави наново.

“Какво ще успее бранша да извоюва за производителите си? Виждаме министерството как успя да се “погрижи” за нас. Затова се надяваме поне за новия програмен период да можем да гарантираме малко повече свобода и малко повече конкурентоспособност, както и доходност на нашите производители”, смята Търпанова.

Съмняват ли се фермерите, че може да бъдат пропуснати при обсъжданията за новата ОСП?

“Трети месец чакаме да имаме анализ как са разпределени стопанствата и как ще повлияе един таван на плащанията върху земеделските производители. По наши изчисления трябва да имаме редукция на тавана до 60 хил. евро. Тоест от 60 до 100 хил. евро да има редукция, а над 100 хил. евро да не се получава никакво подпомагане. Всичко това обаче в въпрос на анализ затова какво ще се случи и колко средства ще се освободят, както и колко суми ще могат да се преразпределят към малките стопани.

Това са питанките, които сме ги задали на тематичната работна група за Стратегическия план. В момента обаче нямаме почти никаква комуникация с Министерство на земеделието, храните и горите и не знаем какво ще се случи. Очакваме да видим какво ще ни се предложи на финала на Стратегическия план”, заключи Димитричка Търпанова.

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg

 

  • З
    Че каква точно и е експертизата на Димитричка ,че немога да се сетя !? Тя разбираш ли ,щяла да дава компетентно мнение по страсегическия план !!!! Ти да видиш !!!
  • О
    Димитричка разбира от усвояване на средства и от реване по телевизиите за още. Ква лисица е тая......

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта