Реколтата от кайсии е напълно провалена заради пороите и градушките, заявиха овощари. Стопаните предупреждават, че секторът е на път да изчезне, ако държавата продължава да не помага. “Обикновено по това време на годината кайсиевите градини в силистренския край са натежали от плод, а кампанията по прибирането им е в пълна сила. Днес обаче картината е съвсем различна.

 

Най-малко две години ще трябват на колегите да се възстановят след една такава тежка година", заяви Димитричка Търпанова, председател на сдружение "Българска кайсия", цитирана от Нова телевизия. По думите й, много от овощарите смятат, че обработката на плодовете не е рентабилна и предпочитат да ги оставят да окапят.

 

Овощарите са в неведение как ще покрият разходите си и как ще се издължат на фирмите за препарати, които заради многократните пръскания тази година възлизат на десетки хиляди лева. Най-голямото им притеснение обаче е оцеляването на отрасъла.

 

"Лошото е, че сектор овощарство не може да разчита на национална подкрепа за новия програмен период 2015-2020 г., картината е още по-трагична от предния период, защото въобще не са предвидени национални помощи за такива тежки години", обясни Търпанова.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!