Основната причина за повишаването на цените на млечните продукти е повишаването на цените за животновъдството. За една година са се вдигнали всички фуражи с минимум 100%. Млякото като суровина е поскъпнало до 60%. И това не е само в България, това е в европейски мащаб. Литър мляко в момента в Европа е 0,63 евроцента. Това се равнява на 1,25 лв. Толкова струва и качественото мляко в България, като стига и до 1,35 лв. Не говорим за Гърция, Малта - където е още по-висока цената. Това коментира Димитър Зоров от Националния съюз на говедовъдите в България и Асоциацията на млекопреработвателите в ефира на “Nova” по темата за цените на млечните продукти.
Гласувайте: Какви са средните Ви добиви от царевица за 2022 г.?
Той припомни, че цените на фуражите и на горивата са два пъти по-високи от миналата година насам.
“Българското животновъдство изостава с 50%, то е нерентабилно и затова намаляват и животните. От май до септември, според статистика на Министерството на земеделието - от 62 000 тона са станали 52 000 тона мляко на месец преработени и добити - 16,5% за пет месеца е намаляло българското производство”, обясни Зоров.
Димитър Заров: С този темп, ние след три години няма да имаме мляко. Ще го купуваме с капкомер от аптеката.
“Този труд е неперспективен, ниско заплатен - ако искаме да дадем по-високи заплати, това натоварва още повече цените. От друга страна ни се казва - не вдигайте цените, защото това са социални продукти. И заради това хората се отказват”, добави Зоров.
Той обърна внимание и на разликите в подпомагането.
“В съседна Гърция дават от 200 до 250 евро на теле, не на говедо. В България дават нула. При агнетата е същото положение. Дори Македония, която подбива българския пазар, дава по 50 лв. на агне. Това е чувствителна разлика в подпомагането и всичко това определя цената. В един ценови модел трябва да се наслагат подпомагането, пазарната стойност на този продукт, и да се види дали е с плюс или с минус. Ако е с минус, той трябва да се подпомага. Другият вариант е да се вдигат цените и в момента това става”, каза Зоров.
За едни килограм кашкавал трябват 10 литра мляко. 10 литра по 1,30 лв., прави 13 лв. Без ДДС. С ДДС прави 16 лв. Къде са производствените разходи? В България нормалната производствена цена е 20 лв. В момента се продава по-евтино заради тежката конкуренция, а и потребителските възможности на хората намаляват, пресметна той.
Димитър Зоров: Браншът е пред катастрофа. Ако в животновъдството има поне някаква добавена стойност, няма да ликвидират животни, няма да произвеждаме по-малко мляко.
По думите му разликата в цената на едро и в магазина е двойна.
“Тези пари не отиват при производителя. При човека, който рине лайната във фермата. Тези хора трябва да имат достойно заплащане, защото те понасят най-голямата тежест”, обобщи Зоров.
26 КОМЕНТАРА
09.11.2022
09.11.2022
09.11.2022
08.11.2022
08.11.2022
08.11.2022
08.11.2022
08.11.2022
08.11.2022
08.11.2022
08.11.2022
08.11.2022
08.11.2022
07.11.2022
07.11.2022
07.11.2022
07.11.2022
07.11.2022
07.11.2022
07.11.2022
07.11.2022
07.11.2022
07.11.2022
07.11.2022
07.11.2022
07.11.2022