Основната причина за повишаването на цените на млечните продукти е повишаването на цените за животновъдството. За една година са се вдигнали всички фуражи с минимум 100%. Млякото като суровина е поскъпнало до 60%. И това не е само в България, това е в европейски мащаб. Литър мляко в момента в Европа е 0,63 евроцента. Това се равнява на 1,25 лв. Толкова струва и качественото мляко в България, като стига и до 1,35 лв. Не говорим за Гърция, Малта - където е още по-висока цената. Това коментира Димитър Зоров от Националния съюз на говедовъдите в България и Асоциацията на млекопреработвателите в ефира на “Nova” по темата за цените на млечните продукти. 

Гласувайте: Какви са средните Ви добиви от царевица за 2022 г.?

Той припомни, че цените на фуражите и на горивата са два пъти по-високи от миналата година насам.
 
“Българското животновъдство изостава с 50%, то е нерентабилно и затова намаляват и животните. От май до септември, според статистика на Министерството на земеделието - от 62 000 тона са станали 52 000 тона мляко на месец преработени и добити - 16,5% за пет месеца е намаляло българското производство”, обясни Зоров. 

Димитър Заров: С този темп, ние след три години няма да имаме мляко. Ще го купуваме с капкомер от аптеката. 

“Този труд е неперспективен, ниско заплатен - ако искаме да дадем по-високи заплати, това натоварва още повече цените. От друга страна ни се казва - не вдигайте цените, защото това са социални продукти. И заради това хората се отказват”, добави Зоров. 

Той обърна внимание и на разликите в подпомагането. 

“В съседна Гърция дават от 200 до 250 евро на теле, не на говедо. В България дават нула. При агнетата е същото положение. Дори Македония, която подбива българския пазар, дава по 50 лв. на агне. Това е чувствителна разлика в подпомагането и всичко това определя цената. В един ценови модел трябва да се наслагат подпомагането, пазарната стойност на този продукт, и да се види дали е с плюс или с минус. Ако е с минус, той трябва да се подпомага. Другият вариант е да се вдигат цените и в момента това става”, каза Зоров. 

За едни килограм кашкавал трябват 10 литра мляко. 10 литра по 1,30 лв., прави 13 лв. Без ДДС. С ДДС прави 16 лв. Къде са производствените разходи? В България нормалната производствена цена е 20 лв. В момента се продава по-евтино заради тежката конкуренция, а и потребителските възможности на хората намаляват, пресметна той. 

Димитър Зоров: Браншът е пред катастрофа. Ако в животновъдството има поне някаква добавена стойност, няма да ликвидират животни, няма да произвеждаме по-малко мляко. 

По думите му разликата в цената на едро и в магазина е двойна. 

“Тези пари не отиват при производителя. При човека, който рине лайната във фермата. Тези хора трябва да имат достойно заплащане, защото те понасят най-голямата тежест”, обобщи Зоров.