Кой е младият български фермер, който ще представи страната ни в Брюксел в края на 2021 г. и ще се състезава с колегите си от Стария континент за титлата Млад фермер на Европа? Точно това име стана ясно по време на специална церемония в Аграрния университет в Пловдив.  Агри.БГ бе медиен партньор на събитието и част от екипа на експертното жури.

85 млн. лв. допълнително за земеделие 

Третият конкурс на младите фермери в България се проведе под егидата на евродепутата Асим Адемов в сътрудничество с Националната асоциация на младите фермери в България (НАМФБ), Аграрен университет-Пловдив, Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ) и Агри.БГ.

"Трябва да бъдете все така мотивирани, защото всички проекти бяха много добри и се радвам, че има млади хора, които се занимават с тази професия. Защото тази професия няма да изгуби своето значение. Този сектор за мен е един от най-важните за нашата икономика", каза по време на откриването проф. д-р Христина Янчева - ректор на Аграрния университет и член на журито в конкурса.

"Фермерите сте част от една "армия" в Европейския съюз, която има една много важна задача - да осигури прехраната на населението. Благодарение на хора като вас не се стигна до продоволствена криза в тези времена на пандемия. Изключително съм впечатлен от проектите и дейността ви", добави от своя страна евродепутатът Асим Адемов.

"С всяка изминала година се опитваме да разширяваме нашите набори от услуги и инструментите, с които се обръщаме към вас. И в наше лице имате едни приятели, които по всяко време, не само в рамките на работното време, сме готови да работим за вашите каузи и за да има едно хубаво, съвременно земеделие в тази страна", каза Иванка Тодорова от НССЗ.

Тази година в състезанието участваха 14 проекта от цялата страна.

На база критериите за оценка - устойчивост, иновации в стопанството и добавена стойност от земеделската дейност за региона, журито класира на финала общо 7 проекта. Сред тях беше и този на големия победител в националния конкурс - Димитър Станчев.

Димитър и съпругата му Ралица развиват стопанството си в село Индже войвода в Странджа планина.Те стопанисват и една от най-големите биологични пчелни ферми в Европа.

“Работим в почти всеки един сегмент в земеделието - от зеленчукопроизводство, през зърнопроизводство, пасища, животни, имаме и трайни насаждения, като обемът им е различен през годините, но е около 7000 дка”, сподели пред Агри.БГ Димитър Станчев.

Най на сърцето им обаче е пчеларството, като притежават над 2000 кошера, разположени в 240 км в диаметър.

“Изцяло преработваме продукцията си - меда, зеленчуците, плодовете. При нас интересното е, че влагаме меда в различни сокове и зеленчукови консерви. Това изисква различен подход. Имаме и малка бутикова винарна, а не на последно място е и нашият фермерски ресторант, с който много се гордеем”, каза още той.

А каква е била причината, за да решат да участват в конкурса?

“Да знаят повече хора, да вдъхновяваме повече хора, с това, което правим и аз се съгласих на това нещо!”, категорично заяви младият фермер, който ще представи България на Европейския конгрес на младите фермери в Брюксел, Белгия, в края на тази година.

Освен първото място, бяха присъдени още две втори места и едно трето. Това бяха проектите на Цветомир Нечев от село Садовец и Александра Стоянова от село Боримечково. Третото място зае Гергана Печева от село Желява. Наградата за IT технология получи Денислав Крумов от Кюстендил.