71 млн. лева помощ за преодоляване на щетите от Covid-19 бяха преведени в петък по сметките на 27 176 земеделски стопани. Редица фермери обаче не успяха да покрият уж улеснените изисквания на аграрното министерство. 

Проф. Бозуков: Грешка ще е да се отделя БАБХ от министерството. Без контрол нещата ще са същите

Разговаряме по темата с Димитър Рачев, член на Управителния съвет на Съюза на Дунавските овощари. 

“При предлагане на самата мярка, тя се изкриви силно. В нашият съюз има хора, които са произвеждали кайсии, а базовата година, която се взима за Ковид мярката е 2020-а. За тогава те имат пропаднали площи. Интересно е защо министерството взе решение да не дава пари по Ковид при пропадналите площи. 
Нямаме обяснение защо е така, може би технически е по-лесно да се изпълни”, каза Рачев без да крие огорчението си. 

След като и други организации повдигнаха въпроса, още преди да започне подаването на заявления, от министерството на земеделието обясниха:

“С цел да не бъдат загубени средства, както и самото прилагане на схемата за Ковид, което можеше да бъде застрашено от излизане от срока на Временната рамка на Европейската комисия – 31.12.2021 г. , бяха въведени специфични изисквания. 
Те касаят наличието на валидно подадено заявление по схемите за обвързано подпомагане и/или по Преходна национална помощ за овце-майки и кози-майки, обвързана с производството (ПНДЖ3) за 2021 г. и получено подпомагане по същите схеми за 2020 г.”.

Димитър Рачев обаче не смята това за необходим аргумент.

“Тези, които са реализирали продукция са взели обвързана подкрепа.  Така че финансирането на тези, които са реализирали продукция е отново по същия начин - един път обвързана подкрепа и втори път Ковид. 
А тези, които имат пропаднали площи са взели пари само за това и нищо друго. Така че финансовият ресурс, който е стигнал до конкретните фермери, ощетени или неощетени по една или друга мярка, е твърде различен. 
И на практика, хората, които бяха най-активни на протеста от село Искра, там има най-много пропаднали площи. Те дойдоха, протестираха и точно те не получиха никакви пари”, посочи овощарят. 

Според него от министерството не са постъпили честно спрямо фермерите с пропаднали площи. 

“Ние винаги сме искали да протичат разговорите с нашия принципал в рамките на добрия тон. Никога не сме искали да протестираме. Искаме да си представим нашите виждания, нашите аргументи в тази или онази мярка, или действие, което трябва да направи министерството и оттам да кажат - да, прави сте или не сте прави, но с някакви аргументи. Това е най-добрият начин за разговаряне. В случая може би има някакви аргументи, но те за нас не са състоятелни”. 

Ставката за Ковид помощта за ябълки, круши, кайсии/зарзали, праскови/нектарини, череши/вишни, ягоди, малини – е 616.00 лв./ха.