Българинът е адаптивен. На всеки 5-7 години ние правим някакво мегадействие, влизаме в нов програмен период. Но ние - хората, които четем и се интересуваме, винаги ще се адаптираме към новите изисквания.

Искат повече пари за фермерите в Европа

Това каза земеделският производител Димитър Мачуганов във връзка с вече влезлия в сила програмен период на Общата селскостопанска политика (ОСП) 2023-2027 г.

“Европа в крайна сметка дава големите пари. Европа прави стандартите, като в крайна сметка - Европа - това сме ние. Нормално е да има плашещи и затрудняващи на прима виста неща, но ще ги изпълняваме. Тези правила са направени за фермерите", каза фермерът и добави, че има доста неизвестни.

"Много е важно държавната администрация да си свърши добре работата и да популяризира новите условия, макар и през браншовите организации, но да се запознаят хората, защото санкции има! А не е необходимо в тези трудни времена да понасяме и санкции без значение кой сектор ще бъде засегнат. 

Новия програмен период има своите специфики и ние трябва да се съобразяваме”, категоричен е Мачуганов.

По думите му най-голям проблем ще има с екосхемите.

“Там малка България не можа да защити интересите си, макар че колегите от Румъния имат същия проблем. Това, което се предлага със зелените покривки е nonsense (от англ. ез. - безсмислица, абсурд). 

Ние се притесняваме, че заради спецификата, ще има проблеми с поникванията на покривните култури и това само по себе си ще допринесе за санкционирането на доста хора, които не са 100% виновни, че не се е получило. Част от това е заради изискванията, които просто не са приложими за България. Това е големият проблем”, заключи Мачуганов.

Вижте повече във видеото.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg