Димитър Зоров заграби земи на земеделски производители от Монтана. Никой не може да спре тракторите на бизнесмена, които орат чуждите ниви, алармираха Валя Колева и Николай Обретенов, собственици на фирма “Агрикул Ленд”.

 

“Не можем да се справим с този човек. Тракторите му вече са обработили близо 1000 декара наши земи. Алармирахме полицията, подадохме сигнали до прокуратурата, до областната управа и до община Брусарци. Изпратихме жалба до парламентарната комисия по земеделие. Ако депутатите не вземат мерки, готвим сигнал до земеделската комисия в Европейския парламент”, заяви Колева.

 

Според промяната в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, общинските администрации са задължени да организират ползвателите на земеделски земи, да сключат споразумения помежду си. На среща в началото на септември всички земеделски производители без представител “Агросантия-Серес” направили график за споразуменията. Те се подписват в присъствието на представители на общината и земеделската служба, разясни Колева. Съгласно измененията в закона, никой няма право да влезе в землището без настанителна заповед от кмета, подчерта тя.

 

Ходенето по мъките за земеделците започнало на 29 септември. Три трактора на Димитър Зоров започнали да орат чуждите ниви в Дъбова махала. Колева и съдружникът й Обретенов веднага подали сигнал до полицейския участък в Брусарци. Оттам алармирали Лом. Униформените пристигнали бързо и написали предупредителен протокол, но нищо не се случило. Тракторите продължили да орат, информира Валя Колева. На 30 септември се появил Тихомир Трифонов, представител на Димитър Зоров. Заявил, че фирмата му “Силвия 7” има земя в Дъбова махала, Княжева махала и Киселево. Той нямал документи, регистрирани в общинската служба, но поискал да му определят терените. Трифонов обяснил, че земите са техни, наети от “Агросантия Серес” и били 4500 дка. Според документите, обаче те имали само пасища и мери. За землището на Дъбова махала “Агрикул Ленд” има заповед на общината, категорична е Колева.

 

Земеделците провели свое разследване. Според тях, бизнесменът Зоров имал договор с “Агросантия”, която е дъщерна фирма на мощния инвестиционен фонд “Серес”. А проблеми със “Серес” арендаторите на земи в община Брусарци имат още от лятото. В хода на жътвата на рапицата Колева и съдружникът й изгоряха с 1700 декара, ожънати от фирмата в Дъбова махала, Княжева махала и Киселево. След като сезирала властите, Колева многократно получавала заплахи.

 

В жалбата на Колева и Обретенов до Народното събрание, вътрешния министър Цветан Цветанов и главния прокурор Борис Велчев се казва: “В момента господин Зоров се е самонастанил в землището на село Дъбова махала, не е уведомил нито общината, нито Областната служба по земеделие, нито пожела да се срещне с нас. Вместо това демонстрира власт и чувство за недосегаемост чрез арогантно и грубо поведение. Дори си позволява да ни заплашва, цитирайки имена на министри, а чрез служител на областната служба “Земеделие” се опитва да упражнява натиск върху Общинската служба по земеделие в Брусарци. Наистина ли никой в България не може да се справи и безсилна ли е полицията да спре господин Зоров”.

 

Собствениците на монтанската фирма “Агрикул Ленд” твърдят, че машините на Зоров вече сеят в техните ниви. Обработили са към 1000 декара. Ако до дни никой не извади самонастанилия се бизнесмен от земите им, те са готови да стигнат до Европейския съд и до всички институции в ЕС.

 

Монт Прес