Схемата за малки стопанства, както е разписана в Концепцията за прилагане на директните плащания от 2015 г., не създава конкурентоспособност и еднакви правила, заяви по време на заседание на Комисията по земеделие Димитър Зоров, съпредседател на Националната асоциация на говедовъдите.

 

Аргументите на Зоров, залегнали и в общо становище на 30 бранщови аграрни организациии, са, че според Концепцията едно стопанство може да бъде подпомагано няколко пъти. „Първо, имаме преразпределително правило за първите 300 дка. Второ, има 2% допълнителни средства за малките стопанства. Трето, според Концепцията, без да отговарят на каквито и да било условия, ако имат 5 дка земя, могат да получават по 1 250 евро. Трябва да има конкурентоспособност и еднакви правила“, категоричен беше Зоров.

 

Той припомни, че Комисията по земеделие е подкрепила промени в Закона за корпоративно подоходно облагане, в който е записано, че земеделски производители, регистрирани като ююридически субекти не ползват преотстъпения данък, защото (според закона) те вече веднъж са ползвали правото на избор. Според Зоров при Схемата за малките земеделски стопанства се получава „презастъпване“ на директните плащания. Това категорично няма да бъде подкрепа за реалните малки производители, категорични са браншовите организации, подписали общо становище, в което се настоява да няма Схема за малките стопанства (поне не в този вид).

 

„Като се унищожи секторът на зърнопроизводството, това ще се отрази негативно върху животновъдството. Голяма част от животновъдите в България нямат земя – те купуват фураж. Има и друг аспект – ще паднат рентите. В България 85% от земята е в дребните стопани, собственици. Истината е, че по-голямата част от директните субсидии отиват за ренти. Ако преди 5 години беше 6-10 лв., в момента е 35-80 лв.

 

Това означава, че европейските субсидии по СЕПП, дори и повече, отиват за поддържането на жизнения стандарт на хората по селата. Ние никога няма да стигнем колегите от другите европейски страни – няма защо да се лъжем. В другите страни националните доплащания са в пъти по-високи от тези в България. И тази ситуация ще доведе до още по-голямо „отваряне на ножицата“ на различие между българския земеделски производител и европейския“, категоричен беше Зоров.

 

Той допълни, че не може в последните 10 дни от крайния срок да се решава политиката в аграрния сектор на България за следващите шест години по директните плащания. Според Зоров МЗХ създава предпоставки за конфликти между животновъди и производители на плодове и зеленчуци без да са взети предвид икономическите показатели. Зоров заяви категоричното несъгласие на животновъдите с позицията на МЗХ, че „ще е постижение, ако парите за глава животно се запазят на сегашните си нива“.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!