De minimis-ът за говеда, който ще получат животновъдите ще доведе до „частично потушаване на част от нуждите на сектора“, заяви на пресконференция председателят на Нациналния съюз на говедовъдите в България (НСГБ) Димитър Зоров, предаде репортер на Фермер.БГ. В същото време обаче трябва да се предприемат още някои мерки за сектора, които вече са обсъдени на среща с премиера Бойко Борисов и земеделския министър Десислава Танева. 
 
Трябва да започне работа по изготвяне на Наредба за рекламиране на родното производство – всички млечни продукти произведени от мляко, добито в страната, да имат надпис на етикета „Произведено от 100% българско мляко” на фона на българското знаме. Такава практика има в Гърция, Словакия, Хърватия, посочи Димитър Зоров.
 
Освен това Българската агенция по безопасност на храните трябва да изпълни функцията си и да извършва тотални проверки на качеството на вносните млечни продукти, местата на припакетирането и етикирането им.
 
Настояваме за намаляване на ставката на ДДС върху млякото и хранителните продукти, или на част от тях в това число и тези произведени от мляко и месо, по примера на Румъния, каза Зоров и допълни: Вече проведохме разговор с премиера, финансовия и земеделския министър с настояване за намаляване на ДДС върху млякото и храните, като се очаква следващата седмица да се проведе нова среща, на която ще бъдат представени анализи за възможността за това. 
 
Средствата, които държавата инвестира за храна във ведомствените си учреждения – като затвори, училища, детски градини, министерства, да се дават за закупуване на млечни продукти  по БДС – по този начин косвено ще се помогне на българските животновъди, посочи Зоров. 
 
Пасищата и мерите действително да се отдават само на животновъдите – тази промяна, която предложихме, ще има реален ефект, тъй като според законопроекта всички ползватели на  пасища и ливади от общини или от държава, които не притежават животни, ще бъдат задължени до 1 февруари догодина, или да се снабдят с животни, или договорите им ще  бъдат прекратени. Това, по мое виждане ще донесе около 100 000 000 лева в бранша, посочи Димитър Зоров. 
 
В момента в Старозагорски минерални бани се провежда първата национална среща на говедовъдите. 
 
Очаквайте ексклузивно видео по-късно във Фермер.БГ TV!



 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!