Добруджа избухна с лавандулата. Самото място създава най-добрите условия и добиви, а и хората се грижат добре за културата. В Добруджа сме номер едно в света на тема лавандула. Това каза земеделският производител Димитър Славов за Фермер.БГ.
 
 
Фермерът стопанисва близо 300 дка с лавандула в Генерал Тошево.
 
„Няма по-добро място от Добруджа, наистина. Ходил съм и на други места, където се фукаха, че имат добра лавандула, но когато дойдат при нас, им става тъжно. Това са страни като Франция, Молдова, Украйна“, обясни Славов.
 
По думите му пазарът на лавандулата е ориентиран предимно към Франция и САЩ. А цените са се повишили двойно спрямо миналата година, но и добивите са паднали двойно, заради лошото време.
 
„Заради дъждовете реколтата тази година е три пъти надолу и пак е по-добре откъдето и да е. Като добив средно за Добруджа е 6-7 кг, в съпоставка с миналата година – 15 кг. Цената средно е около 200 лв./кг“, каза Славов.
 
Безспорен факт е, че в Добруджа има и много технически култури, но там няма гаранция за изкупуването им, смята той. Във връзка с проблема с работната ръка, фермерът отново е намерил решение.
 
„Решава проблема с работаната ръка чрез машините. Имаме култиватори за окопаване, машини за косене, пръскачки, щипки за товарене, който търси, намира начин. Работнта ръка си липсва. Ние просто залагаме на техника, а и не само ние. В Добруджа вече всеки механизира стопанствата си, независимо от културата“.