Тотално грешна е политиката с производството и пазара на мляко в България. Това заяви пред Фермер.БГ, Димитър Манов, аграрен експерт и член на Българската асоциация на управленските консултантски организации. "Това, което го има във всички съседни балкански държави е, че Държавата гарантира субсидия върху цената на литър произведено качествено мляко, както и за килограм месо. По този начин цялата търговия с мляко ще мине на светло и абсолютно всички, които паратизират на гърба на фермерите ще бъдат премахнати от търговията", категоричен е Манов.

 

"Въвеждането на национални доплащания за произведено мляко ще накара преработвателите да избират българското мляко пред вносното. По този начин ще изчезне сиренето на черно, кашкавалът на черно и изобщо целия сив сектор в млчения отрасъл. По този начин цялата търговия и всички приходи в Държавата от производството на млечни продукти ще се увеличат, а разходите за една национална субсидия от около 40 - 50 ст. на литър краве мляко всъщност ще се окажат нищожни на фона на положителния ефект от огромните приходи, които ще влязат в Държавата от изкарването на бизнеса на светло", обяснява Димитър Манов.

 

Вноса в България на мляко от Унгария, Полша и Румъния е функция на това, че в тези държави има високи субсидии на млякото и тук не говорим за западно-европейските фермери, обяснява експертът и допълва, че техните земеделски министерства са договорили тези опции с Брюксел още преди години. "Ако има субсидии на литър мляко, българските преработватели ще избират да работят с българско мляко, а не с вносно субсидирано мляко. Проблемът е вносното субсидирано мляко. Това е реалният проблем в момента за българския пазар, категоричен е Димитър Манов. "Обикновено дебатът се измества по отношение на "лошите западняци" и защо на нас не ни дават колкото на тях, казва експертът.

 

"Липсата на субсидии за производството на мляко демотивира фермерите. От друга страна липсата на възможности за инвестиции в българските ферми не позволява качеството на млякото да се повиши. На практика ние все още имаме доста проблеми с качеството на млякото, произвеждано от нашите ферми", обяснява агроекспертът и допълва, че от една страна фермерите са приели европейските изисквания, но понеже секторът работи при близка на нулевата рентабилност, то няма възможност за реновация и оцеляване. "На всичкото отгоре през последните години се даваха субсидии за инвестиране в торови ями, вместо фермерите да инвестират в производство и качество на млякото", допълва Манов.

 

"МЗХ и Министерството на финансите трябва да разработят съвместна схема, която да отразява реално ситуацията в млечния сектор, като не се формира отделно разходно перо за субсидии, а да се отрази как даването на преки субсидии за производството на месо и мляко ще извадят целия сектор на светло. При такива субсидии производството на българско мляко и месо ще стане изгодно за преработвателите. С увеличаването на производството и активизирането на целия сектор ще доведе до увеличени приходи в бюджета, на фона на които разходите за субсидии към фермерите ще са нищожна част. По този начин субсидиите за производство няма да са в тежест за икономиката, а ще допринесат за приходи в бюджета на страната.", обяснява Димитър Манов.

 

"Липсата на политики за подкрепа на качественото българско мляко има и друг негативен ефект, допълва агроекспертът. Това води до намаляване на конкурентноспособността на българските преработвателни предприятия, които се налага да разчитат и зависят от вносни суровини. Пример за тази намалена конкурентноспособност имаме увеличение на присъствието на гръцки сирена, нещо което беше немислимо до преди 5 години", категоричен е Димитър Манов и допълва: "На практика, чрез субсидирането на фермерите да произвеждат, България ще увеличи възможностите на преработвателите да присъстват по-силно на вътрешния пазар, както и да реализират млечна и месна продукция за експорт."


 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!