Министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков проведе среща със земеделски производители в Карнобат, съобщиха от Министерство на земеделието и храните (МЗХ). Той обясни, че причините за изоставащото  развитие на зеленчукопроизводството у нас е произвеждането на продукция с висока себестойност и по-ниското ниво на субсидиране в сравнение с останалите страни членки на ЕС.
[news]
„Отделният земеделски производител трудно може да бъде конкурентоспособен, необходимо е да се създават сдружения, които  да защитят  интересите на група производители на пазара”, посочи министър Греков.


Той допълни, че  предлаганата от тях продукция в големите търговски вериги трябва да бъде с високо качество и в достатъчни количества, за да се задоволи  търсенето от потребителите.

„В максимална степен ще се възползваме от договореното увеличение на обвързаната подкрепа за 2014 г. от 3,5% на 6,5%, което да бъде насочено проиритетно към секторите овощарство, зеленчукопроизводство и животновъдство”, посочи министъртът. „Въвежда се и нова схема за специфично подпомагане за животновъдите, които отглеждат крави с бозаещи телета (месно направление), финансирана със средства от ЕС. Продължава прилагането на схемите за специфично подпомагане за млечни крави, овце-майки и кози-майки и за производителите на качествени плодове и зеленчуци”, обясни министър Греков.
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!