Българските земеделски производители срещат трудности в подготвянето на проектите по европейските изисквания. Това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков в ефира на TV 7. По думите му, в следващия програмен период (ПРСР 2014-2020) трябва бенефициентите да бъдат улеснени и да не се налага да търсят консултантски фирми, които да изготвят проектите им и да взимат част от средствата, предназначени за тях. „Всеки ще има информация за проекта си докъде е стигнал и как е оценен”, обясни още министърът.

„Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) е една затворена система, която ние искаме да пречупим, за да има прозрачност. Това, което направихме през последните 40 дни с новия Управителен съвет на фонда, мисля, че даде резултат, тъй като само за последните дни се разплатиха около 617 млн. лв.”, каза още министър Греков.

Министърът уточни, че ще се търсят варианти и за финансирането на тютюнопроизводителите чрез европейските програми. За 200 000 души тютюнопроизводството е препитание, посочи Греков.

„В навечерието на коледните и новогодишни празници е мобилизиран целият ресурс на Българска агенция по безопасност на храните и се извършва засилен контрол за качеството на храните по празниците”, каза министърът. Той подчерта, че засиленият контрол ще продължи целогодишно.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!