Г-н министър, очакваше се във вторник да се обнародват промени в Наредба 11 за Агроекологичните плащания, с която да се удължи срока с 1 година за производителите с изтекли ангажименти през 2013 г. Наредбата не излезе, какво се случва?
Това, че Наредба 11 не е излязла, не означава, че няма решение. Решението е, че срокът за тези земеделски производители, чиито 5-годишни ангажименти са завършили през 2013 година, ще бъде удължен с една година.

В последнте дни Държавен вестник е изключително натоварен с публикуването на нова информация, така че, ако не в петък, то във вторник със сигурност ще излезе Наредбата и нищо не трябва да притеснява биопроизводителите относно удължаването на този програмен период с една година.

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:




Кога ще могат те да започнат да очертават площите си?
След излизането на Наредба 11 в Държавен вестник ще могат да очертават.

Какво предвижда МЗХ като ангажимент към тези земеделци, които са имали намерение от тази година да подадат заявления за агроекология и вече са платили на сертифициращи фирми?
Единственото, което можем да поемем като ангажимент, е с излизането на новата Програма за развитие на селските райони през месец септември – така че те също да могат да се възползват от този период. Искам да изразя становището си, че Министерство на земеделието и храните е загрижено за биопроизводството, защото това е приоритетен отрасъл за нашето земеделие през следващия програмен период.


София БЕЛЧЕВА, Фермер.БГ

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!