Министърът на земеделието и храните  проф. Димитър Греков  представи новите селскостопански политики на България за периода 2014-2020 г. по време на пресконференция в рамките на Втората национална среща на АЗПБ в к-к „Златни пясъци”, предаде Фермер.БГ.
 

Министър Греков подчерта, че е много важно да бъдат отчетени правилно разчетени допуснати грешки в аграрния сектор след влизането на България в ЕС. По думите на министър Греков, има традационни сектори в българското селско стопанство, са били оставени на заден план, което се отразило пагубно върху тях. Греков беше категоричен, че приоритет за новия програмен период ще са животновъдството, зеленчукопроизводството, трайните насаждения и преработката на аграрни продукти.


ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:

„Обръщаме се с лице към всички земеделски производители и в един конструктивен диалог се надяваме заедно да решим важните проблеми в аграрния сектор. България е аграрна страна, земеделието в нашата страна е кауза, тъй като близо 327 000 българи получават прехраната си от аграрно производство. Затова нямаме право да грешим и българското селско стопанство трябва да върви напред в правилната посока”, подчерта министър Греков.

 

По думите му в рамките на националната среща на земеделските производители трябва да бъдат поставени всички проблеми, разрешаването на които да се търсят заедно с експертите на министерството. „Много е важно да има чуваемост и от двете страни, не трябва да чакаме да възникне проблем и тогава да го решаваме. Трябва предварително да има чуваемост, за можем да решаваме казусите своевременно”, заяви Греков.

 

Той припомни, че само за последните 2 месеца при земеделските производители са влезли близо 2 млрд.лв., което е „живителна сила за земеделските производители, тъй като този период е важен и за животновъдите, и за растениевъдите, за да очакват добри резултати в края на стопанската година”. Земеделското производство е трудно и не се решава само от един човек, то може да се реши само колективно, допълни министър Греков. И подчерта, че всички заедно трябва да работят за устойчиво развитие на земеделското производство в България.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!